Gojković otvorila Digital 2021

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2021, 11:18

Gojković otvorila "Digital 2021"

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je danas na otvaranju 8. regionalne konferencije o trendovima u telekomunikacijama i medijima „Digital 2021“ da su ubrzani tehnološki razvoj i prisustvo velikih telekomunikacionih sistema doprineli visokom nivou medijskog pluralizma u regionu i Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Masovna upotreba interneta, kako je rekla, značila je i promenu načina proizvodnje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << širenja i prijema vesti. „Medijski sadržaji postali su dostupniji i došlo je do porasta konzumenata. Platforme za pretraživanje i društvene mreže odlučuju o organizovanju i prikazivanju medijskih sadržaja, čime snažno utiču na način na koji se građani informišu i formiraju svoja mišljenja. Pored toga, zauzele su centralnu poziciju na tržištu onlajn oglašavanja“, podvukla je Gojković.

„U našoj zemlji posluje veći broj kablovskih i operatera mobilne telefonije, što je osnov za jačanje konkurentnosti i zdravu tržišnu utakmicu. Podatak da danas u Srbiji postoji i radi oko 2.400 medija, garantuje najraznovrsniju medijsku ponudu, zahvaljujući kojoj svaki građanin Srbije može slobodno da izabere koju i kakvu vrstu informisanja želi“, rekla je Gojković.

Gojković je ukazala da su društvene mreže postale najčešći izvor informisanja, pogotovo kod mlađih generacija i da su bitan element u kreiranju javnog mnjenja.

„Primat društvenih mreža nad tradicionalnim medijima doneo je povećani obim širenja lažnih vesti i dezinformacija. Mnogi korisnici društvenih mreža nemaju svest da su i sami izvor informacija, samim tim, ne poštuju profesionalne medijske standarde i etiku, niti za njih postoje mehanizmi odgovornosti. Za čitavo društvo od velike je važnosti da naučimo da već kroz selekciju vesti napravimo filter i među njima prepoznamo one lažne“, ukazala je ministarka kulture i informisanja.

Više je nego očigledno da su novi mediji i tehnologije, ali i promena načina svakodnevnog života, uticali da znatan broj medija ubrza svoj prelazak na digitalni nivo, rekla je Gojković i ocenila da se sa pojavom podkasta iz korena menja pristup u procesu informisanja.

„Lično, ne bih bila srećna da bilo koji tehnološki napredak potpuno skrajne ‘tradicionalne’ medije, kao što su štampa i radio. Ne samo zbog važnih uloga koje su ti mediji imali u ljudskoj istoriji, već i zbog toga što su mnogi od njih specijalizovani za različite društvene oblasti, a tu pre svega mislim na kulturu. Izostankom sadržaja kao što su radio-drame, kritike pozorišnih predstava, koncerata i izložbi, bile bi uskraćene brojne generacije stvaralaca i zaljubljenika u kulturu”, istakla je Gojković.

Gojković je napomenula da digitalno doba nije samo dalo podsticaj medijskom pluralizmu, već je u našoj zemlji stvorilo plodno tle za jačanje kinematografije i filma kao izuzetno bitnog medija. „Zahvaljujući primeni Uredbe o podsticajima investitoru da u Republici Srbiji proizvodi audio-vizuelno delo, filmske industrija u prethodnih par godina doživela je snažan zamah i postala ozbiljna privredna grana. Srbija je po broju snimljenih filmova i serija u 2019. godini dostigla svoj istorijski vrhunac, i taj broj bi nastavio da raste da nije bilo pandemije“, istakla je Gojković.

Gojković je naglasila da osim što u velikoj meri pogoduje produkciji filmova autora iz Srbije, privlačenje stranih i domaćih filmskih producenata podrazumeva korišćenje lokalnih profesionalnih i materijalnih resursa, zapošljavanje velikog broja ljudi, povećanje broj noćenja i ugostiteljskih usluga. “Snimanje velikog broja filmova na atraktivnim lokacijama u Srbiji znači i dobru reklamu u drugim državama. Analize su pokazale da se na dinar koji dodeljuje država, u budžet vraća devet”, podvukla je Gojković.

„Pravovremeno i istinito informisanje predstavlja osnovu za svako demokratsko društvo. Zato smo, kao ministarstvo zaduženo i za kulturu i za informisanje, preduzeli korake radi unapređenja ove izuzetno važne društvene oblasti. Tu pre svega mislim na korekciju postojećih medijskih zakona, kao i podsticanje i afirmisanje medijske pismenosti u saradnji sa Uneskom“, zaključila je ministarka kulture i informisanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.