Gojković inicira izmenu zakona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2021, 18:45

Gojković inicira izmenu zakona

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je Ministarstvu finansija inicijativu za izmenu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojom se definiše jasna obaveza jedinica lokalne samouprave u pogledu plaćanja doprinosa za penziono i invalidsko odsiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje za samostalne umetnike.

Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva, inicijativa je upućena u cilju unapređenja položaja samostalnih umetnika u Srbiji.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Poboljšanje položaja ove kategorije umetnika jedan je od ciljeva i Strateških prioriteta razvoja kulture od 2021. do 2025. godine, ističe se u saopštenju.

Takvim izmenama, ističe Ministarstvo, unapredila bi se realizacija programskih ciljeva, pre svega na planu decentralizacije i omogućilo nesmetano ostvarivanje opšteg interesa u kulturi.

Aktuelni zakon predviđa mogućnost, ali ne i obavezu da jedinice lokalne samouprave plaćaju ove doprinose.

Zbog toga u praksi dolazi do toga da pojedine lokalne samouprave ne koriste mogućnost predviđenu zakonom i dolazi do izostanka ostvarivanja ovog prava samostalnih umetnika, navodi se na kraju saopštenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gojković: Obavezati lokalne samouprave da pomognu samostalnim umetnicima

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2021

Inicijativa je upućena u cilju unapređenja položaja samostalnih umetnika u Srbiji..Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je nadležnom Ministarstvu finansija inicijativu za izmenu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojom se definiše jasna obaveza jedinica lokalne...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.