Gojković i Veljanoski: Dobri odnosi Beograda i Skoplja

Izvor: RTS, 12.Feb.2015, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković i Veljanoski: Dobri odnosi Beograda i Skoplja

Srbija i Makedonija imaju dobre odnose i spremni su da nastave unapređenje saradnje, ocenili su predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i njen makedonski kolega Trajko Veljanoski.
Gojković i Veljanoski su se, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora u Skoplju, založili za dalje jačanje ekonomskih odnosa i parlamentarne saradnje, kao i za razmenu iskustava i uzajamnu podršku u procesu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << evrointegracija, javlja MIA, prenosi Tanjug.

Veljanoski je, kako navodi makedonska agencija, pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ocenivši da će on svakako uticati na stabilnost regiona.
"Najvažnija poruka s danasnjeg sastanka jeste poruka Evropskoj uniji da naše dve države i čitav region mogu dobro da sarađuju", rekla je Gojković.
"Šaljemo poruku da smo prostor koji može da bude i ekonomski i politički stabilan i da Evropa može da razmišlja o tome da u dogledno vreme ovaj prostor bude upravo ono što nedostaje Evropi da bi bila potpuna", dodala je ona.
Veljanoski je naveo da dve zemlje imaju ogroman potencijal za razvoj ekonomskih odnosa, posebno u oblasti infrastrukturnih projekata za koje mogu biti korišćeni fondovi EU.
On je ukazao i na mogućnost zajedničkog nastupa dveju zemalja na trećim tržištima.
Gojković i Veljanoski su se saglasili da bi trebalo pojačati parlamentarnu saradnju, posebno putem saradnje kroz parlamentarna tela i komisije koji su vezani za proces evrointegracija.
Predsednica Skupštine Srbije je najavila da će pozvati stalne delegacije pri parlamentarnim skupštinama raznih međunarodnih organizacija, poput Saveta Evrope ili OEBS-a, da što češće održavaju zajedničke sastanke i, po uzoru na neke druge regione, razmenjuju mišljenja.
Gojković je zahvalila makedonskom narodu, Vladi, parlamentu i kompanijama na iskazanoj solidarnosti i podršci prilikom prošlogodišnjih poplava u Srbiji.
Gojković i Veljanoski su, kako navodi MIA, na sastanku razgovarali i o sporu između Srpske pravoslavne crkve i makedonske crkve.
Veljanoski je rekao da, imajući u vidu da su i Srbija i Makedonija sekularne zemlje, političari ne žele direktno da se mešaju u taj spor, "koji može imati određeni uticaj na celokupne odnose", ali da žele da ohrabre dve strane da nastave dijalog.
Gojković će se tokom dvodnevne posete Makedoniji, kako je najavljeno iz Skupštine, sastati i s premijerom Nikolom Grueskim i sa predsednikom Đorđom Ivanovim, kao i s predsednikom poslaničke grupe prijateljstva makedonske skupštine sa Srbijom Emilom Dimitrievom.
Predsednica Skupšrtine Srbije je ranije danas položila venac na Spomenik palim borcima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Odnosi Srbije i Makedonije veoma dobri

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Feb.2015

BEOGRAD - Srbija i Makedonija imaju zajednički interes da nastave razvijati dobre odnose, posebno u oblasti ekonomije, istaknuto je u razgovorima predsjednika Skupštine Srbije Maje Gojković sa makedonskim državnim rukovodstvom...Gojkovićeva, koja boravi u zvaničnoj posjeti Makedoniji, i makedonski...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.