Gojković: Protesti, verovatno, doprineli rastu broja zaraženih; Bolnički sistem prenapregnut

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2020, 16:26

Gojković: Protesti, verovatno, doprineli rastu broja zaraženih; Bolnički sistem prenapregnut

Pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković rekao je danas da podaci pokazuju da se događaji od pre nedelju dana izuzetno nepovoljno odražavaju na stanje kakvo je danas i da su protesti verovatno doprineli porastu broja zaraženih ove nedelje.

S tim u vezi naveo je primer Novog Sada, ukazujući da je na dnevom nivou od juče broj novozaraženih preko 80, a da je do prošle nedelje bio između 50 i 60.

Gojković je to rekao na konferenciji za štampu Kriznog štaba, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upitan da li postoje podaci o vezi protesta i rasta broja novozaraženih.

Pomoćnica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić-Tepavčević kazala je da je u ovom trenutku i u Beogradu za oko 30 odsto mlađih više pozitivno testiranih na korona virus.

Ona ukazuje da niko ne može pouzdano da da informaciju da li se radi o povezanosti sa nekim događajem, ali, pošto su bila zabranjena sva okupljanja od više od 10 osoba, nije bilo većih proslava, kafići su radili skraćeno, onda je svako drugo okupljanje bez maski bilo potencijalno mesto zaražavanja.

Gojković je podsetio da je prošle nedelje sugerisano da će biti povećanje broja obolelih ove nedelje.

On je rekao i da je jasno da se distribucija zaraženosti korona virusom pomera prema mlađima, što govori u prilog tome da oni imaju više kontakata i manje poštuju protivepidemijske mere.

Rekao je da je opasno i čega se struka najviše boji da mlade osobe, koje sada učestvuju u 65 odsto ukupnog broja obolelih, ostvaruju kontakte sa svojim roditeljima, bakama i dekama, pa će to voditi ka povećanju broja starijih obolelih koji mogu imati ozbiljne posledice.

Prema njegovim rečima slični su podaci i za Beograd.

Rekao je da sve veći broj mladih završava na respiratoru i tragično završe život.

"To je još jedna opomena da moramo da se maksimalno uozbiljimo, poštujemo sve mere. Samo ako poštujemo sve tri mere bez izuzetaka doći ćemo u situaciju da ovu tendenciju broja obolelih smanjimo i da počne njegova silazna putanja",dodao je Gojković.

Bolnički sistem, blago rečeno, prenapregnut

On je izjavio  danas da su bolnički kapaciteti u kojima se leče pacijenti zaraženih virusom korona, blago rečeno, prenapregnuti, a medicinski kadar preopterećen i preumoran.

"Kapaciteti u zdravstvenim ustanovama su popunjeni skoro do maksimuma. Ne možemo da otvaramo nova odeljenja, ne možemo praviti bolnice za jedan dan...", ukazao je Gojković.

Na konferenciji za medije, Gojković je kazao da država uporno otvara od pojedinih bolnica kovid bolnice ili kovid odeljenja za lečenje pacijenata, te napomenuo da i tome ima kraja.

"Nemamo ni toliko lekara, koji mogu u kontinuitetu da rade kao što rade naši lekari već pet meseci", kaže Gojković i ukazuje da neće biti dovoljno lekara koji će nam pružiti pomoć, ukoliko građani ne poštuju mere zaštite.

Ističe da je sve više bolesnika sa teškom kliničkom slikom i da zahtevaju kiseonik ili respirator i 24-časovni nadzor i negu.

"Većinom su teški pacijenti, njima je potrebno 24 časa nadzor lekara. Zato nam je potrebna dobro opremljena bolnica sa kiseoničnim izvodima da bi se pružila pomoć tim teškim pacijentima", rekao je Gojković.

"Morate da shvatite da smo na prekretnici vezano za zdravstveni sistem Srbije", rekao je Gojković.

Apelovao je na građane da budu odgovorni i da se pridržavaju preventivnih mera i tako zaštite, ne samo sebe, već i zdravstvene radnike i čitav zdravstveni sistem.

Dodaje da su procene, ako se građani pridržavaju mera, da će već u narednih 7 do 10 dana, broj zaraženih početi da opada.

Zamenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević navela je da je ukupno hospitalizovano 4.667 i da svi oni imaju srednje tešku ili tešku kliničku sliku.

Navela je da je, na primer, u KBC "Zvezdara" smešteno 337, u KBC "Zemun" 380, u KBC "Dr Dragiša Mišović" 275, što pokazuje koliko su kapaciteti napregnuti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Brnabić: Rast broja nozozaraženih zbog protesta, to nam sada dolazi na naplatu

Izvor: Radio 021, 16.Jul.2020, 15:56

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas na konferenciji Kriznog štaba da je do rasta broja nozozaraženih virusom korona bez sumnje došlo usled protesta..."Van svake sumnje je da je došlo do rasta broja nozozaraženih usled protesta i to nam dolazi za naplatu. Za mene je ovo očekivano i lakše...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.