Gojković: Moramo da se borimo da svaka godina bude godina žena

Izvor: RTS, 04.Nov.2016, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Moramo da se borimo da svaka godina bude godina žena

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najavila je da će na narednoj sednici parlamenta biti razmatran Zakon o borbi protiv nasilja nad ženama, kao i izmene Krivičnog zakona kojim se uvode nova krivična dela nasilja u porodici, kao i oštrije kazne. Bez istinske ravnopravnosti muškaraca i žena nema ozbiljnog razvoja društva, poručuje Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Time će, istakla je Maja Gojković, Srbija za dve nedelje, po usvajanju zakona, dobiti sveobuhvatan sistem u borbi protiv nasilja u porodici, dodajući da je to konkretan način borbe parlamenta protiv nasilja nad ženama i za ravnopravnost žena.

"Simbolika mora da postoji, ali ne smemo da se zadovoljimo samo simbolikom, već moramo da se borimo da svaka godina bude godina žena", poručila je Gojkovićeva otvarajući konferenciju Ženske parlamentarne mreže.
Kako je rekla, konferencija danas ima dvostruko više učesnica nego prošle godine, što pokazuje da je rad Ženske parlamentarne mreže na umrežavanju žena koja se bave politikom izuzetno značajan i da je ispunjen cilj.
Srbija se nalazi na 5. mestu u Evropi po broju žena koje se bave politikom, podvukla je Gojkovićeva.
"I to je ono što je dobro, ali moramo da nastavimo zajedno da radimo da bi zakoni koji se odnose na poboljšanje položaja žena zaista zaživeli", rekla je Gojkovićeva.
Poručila je da je potrebno da ima više žena na mestima gde se donose ključne odluke, da ih bude više na čelu javnih preduzeća, u nadzornim odborima javnih sistema, da bude više gradonačelnica, jer samo tako mogu postati ravnopravne sa muškarcima.
Ukazala je i da je nezaposlenost žena u odnosu na muškarce drastična i da je zarada muškaraca veća.
Janković: Bez ravnopravnosti muškaraca i žena nema razvoja društva
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da Ženska parlamentarna mreža šalje poruku svim građanima da se može raditi zajedno bez obzira na političke, ideološke ili bilo koje druge razloge, i da sve javne politike koje vode različite političke partije moraju sadržati komponentu – rodnu perspektivu.

"Bez istinske ravnopravnosti muškaraca i žena nema ozbiljnog razvoja društva. To se pokazalo svih prethodnih godina, a danas se u parlamentu može videti jedna druga slika", rekla je Jankovićeva i precizirala da je pre 15 godina u parlamentu bilo sedam odsto žena, a danas ih je više od 30 procenata.
To, međutim, kaže Jankovićeva nije dovoljno, jer žene čine više od polovine stanovništva, pa bi ta slika trebalo da se odražava na svim mestima, a pre svega u parlamentu.
"Na tome treba da se radi u godinama koje dolaze. Ta slika treba da održava realno stanje, jer je to jedini put u istinski ravnopravno društvo koje pruža iste šanse svima", rekla je Jankovićeva.
Ona je ukazala i da je diskriminacija najčešće prisutna u oblasti rada i zapošljavanja, što se mora promeniti.
Šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a Jan Luneburg rekaoje da je Ženska parlamentarna mreža omogućila jednake šanse za političko učešće, radi na sprečavnju nasilja nad ženama i pruža podršku postojećim mehanizmima rodne ravnopravnosti.
"Ovo je impresivna publika", rekao je Luneburg obraćajući se poslanicama i odbornicama okupljenim u Skupštini Srbije.
Kako je rekao, OEBS je posvećen tome da pomogne Srbiji da temu rodne diskriminacije stavi na vrh političke agende.
Ženska parlamentarna mreža, prvi put u istoriji parlamentarizma, formirana je 14. februara 2013. godine odlukom svih poslanica, koje su se udružile zarad viših ciljeva, bez obzira na stranačku pripadnost.
Danas u srpskom parlametnu sedi 85 poslanica, od 250 mesta, a predsednice su u devet skupštinskih odbora.
Obradović: Na konferenciji danas 500 žena iz 116 samouprava
Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Marija Obradović poručila je da je potrebno da se novac iz budžeta, republičkog i lokalnih, planira i deli tako da više novca bude odvojeno za žene u preduzetništvu, nauci, poljoprivredi, sportu, kulturi i drugim oblastima.

Marija Obradović je, na otvaranju konferencije Ženske parlamentarne mreže, rekla da je prisutno 500 žena, poslanica, ali i odbornica iz 116 gradova i opština, što govori da su one prepoznate na lokalnom nivou i da nisu došle na ličnu inicijativu, već na inicijativu svojih samouprava.
"Da smo im uslišili želju, danas bi ovde bilo 3.000 žena, pa smo morali da ograničimo delegacije na po tri člana i 116 gradova i opština", rekla je Obradovićeva.
Kako je rekla, tema konferencije je rodno odgovorno budžetiranje, a to znači da će republički budžet i budžeti gradova i opština biti planirani tako da će se mnogo više paziti na potrebe građana i građanki.
"Neće novac biti planiran kao do sada, nego ćemo se truditi da mnogo više novca bude odvojeno za žene u preduzetništvu, nauci, poljoprivredi, sportu, kulturi. To su samo neke od oblasti u kojima ćemo, mi poslanice, podneti amandmane na republički budžet koji će uskoro biti razmatran", rekla je Obradovićeva.
Prema njenim rečima, svrha današnje konferencije je da i na lokalu bude sličnih iniijativa, da i odbornice budu glasne na lokalu da se i njihovi budžeti formiraju u skladu sa porebama građana.
Navela je primer Užica gde, kako kaže, ima 25 odsto poljoprivrednica, vlasnica poljoprivrednih gazdinstava, a samo dva odsto subvencija odlazi ženama na tom gradu.
"Mora se povećati procenat subvenacija i to je naš posao, da zatražimo da se novac iz budžeta planira i deli na sasvim drugačiji način", rekla je Obradovićeva.
Dodala je i da je u parlamentu mandat ima 85 poslanica, predsednicu parlamenta i sekretarku, ako i predsednice u devet skupštinskih odbora.
"To su krupne činjenice koje govore da je vredelo jačati rodnu ravnopravnost na političkoj sceni Srbije", zaključila je Obradovićeva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

PODRŠKA: 18. maj Dan sećanja na sve ubijene žene

Izvor: Kurir, 04.Nov.2016

...Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i zaposleni u toj instituciji potpisali su inicijativu da se 18 maj proglasi Danom sećanja na sve žene ubijene u porodičnom i partnerskom nasilju u Srbiji..Time je ova nezavisna institucija prva podržala aktivnost koju su inicirale nevladine...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.