Gojković: Duh mladosti promovisao nov način obrazovanja

Izvor: N1 televizija, 23.Dec.2017, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: "Duh mladosti" promovisao nov način obrazovanja

Svečana akademija povodom završetka ovogodišnjeg projekta Karavan "Duh mladosti" koji je obišao 34 grada i opštine promovišući značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u Srbiji, održana je u Domu Narodne skupštine Srbije.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je otvarajući skup da je program "Karavan Duh mladosti" u kome su učestvovale 124 škole i 116 kompanija, ostvario važne rezultate u promociji novog načina obrazovanja.

Gojković je >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << naglasila da su i Skupština i Vlada Srbije posvećeni reformi obrazovanja i digitalizaciji, kroz donošenje zakona i drugih mera, a, kako je istakla, bez toga Srbija neće moći da se dinamično razvija i da uhvati korak sa razvijenim svetom.

Ona je navela da je za uspeh reformi neophodno da se podstiče preduzimljivost i kreativnost i da postoji spremnost da se uči tokom čitavog života.

Prema njenim rečima, Karavan "Duh mladosti" započeo je nimalo lak put uspostavljanja temelja za obrazovanje koje će u većoj meri odgovarati potrebama privrede i tržišta rada, a mladima otvoriti veće šanse za zapošljavanje.

Gojković je podsetila da Zakon o dualnom obrazovanju, koji je na predlog Vlade Srbije usvojila Skupština, donosi ključnu novinu - da učenici, učenjem kroz rad u realnom radnom okruženju stiču znanje i veštine usklađene sa savremenim tehnološkim razvojem i primenjive u praksi.

Cilj nije stvaranje jeftine radne snage, već obrazovanih kadrova, rekla je ona i dodala da svaka ozbiljna i uspešna kompanija dugoročno planira i razmišlja ne samo o unapredjenju proizvodnje, tehnološkom osavremenjavanju, već i o obrazovanju kadrova, kao najvažnijeg od svih resursa.

U tome, dodala je Gojković, vidi motiv da se u narednom periodu još veći broj kompanija uključi u dualno obrazovanje.

Na svečanoj akademiji govorili su i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, šefica Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta Ursula Renold i predstavnici Ministarstva prosvete koji su za narednu godinu najavili nove zakone u obrazovanju koji će, kako su rekli, u toj oblasti napraviti pomake kakvi nisu učinjeni u poslednjih 20 godina.

Šarčević je rekao da će već u 2018. godini u školama biti kreirani mnogi novi obrazovni profili i dodao da će se na tome raditi u saradnji sa PKS i ostalim partnerima.

Prema rečima ministra, projekat je pokazao da nisu u pravu oni koji su pokušavali da prikažu državu kao da ne zna šta radi jer ostvareni rezultati nisu mali i jasno najavljuju šta će se dešavati.

Predsenik PKS Marko Čadež naveo je da Srbija jedina u regionu ima Zakon o dualnom obrazovanju, u skladu sa evropskim zakonima i da ceo taj proces najavljuje i pokazuje kako želimo da živimo u budućnosti.

Čadež je svečanost iskoristio da zahvali mladima iz organizacije "Duh mladosti" koji su đacima i njihovim roditeljima u 34 grada i opštine prenosili ideju budućnosti - da je važno obrazovati se u skladu sa željama kako želimo da živimo u budućnosti.

"Što se privrede tiče - ona je spremna, dualno i preduzetničko obrazovanje joj je potrebno da bi opstala", rekao je Čadež i dodao da privrednicima ne vredi to što razmišljaju o povećanju proizvodnje, izvozu, plasmanu ... ako nemaju mlade obrazovane po svojoj meri.

"Ništa na tom putu nam ne vredi, ako se ne izborimo da opstanemo znanjem i da mladi budu spremni i znaju šta ih čeka na tržištu rada", rekao je Čadež.

Ursula Renold je navela da je Srbija donoseći Zakon o dualnom obrazovanju obavila odličan posao koji predstavlja važan korak napred.

"Reforme su značajne, jer podaci sa Nacionalne službe zapošljavanja pokazuju da zemlja ima još dosta toga da učini", rekla je šefica Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta.

Dodala je da je putujući kroz 20 zemalja uočila nedostatke obrazovnog sistema da previše mladih nastoji da dostigne univerzitetsku diplomu a da kasnije ne može da nadje adekvatan posao.

"Važno je da akteri iz obrazovanja, poslovnog sektora i industrije sarađuju. Bez posvećenosti svih tih aktera nema željenih efekata", rekla je Renold i dodala da će Zakon o dualnom obrazovanju omogućiti mladima dobar start i kvalifikacije zahvaljujući kojima će se brže naći na tržištu rada, ali i steći doživotno obrazovanje.

Karavan "Duh mladosti" je projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i omladinske organizacije "Duh mladosti".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.