Izvor: Blic, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojaznost je jedan od krivaca za rak

Telesna masnoća je ključan faktor u razvoju raka, tvrde stručnjaci iz Svetskog zavoda za istraživanje raka. Prema njihovim rečima, ljudi izborom načina života mogu da smanje rizik od raka.

Prema njihovim rečima, opasan je i mali višak kilograma. Čak i oni koji nisu gojazni, a imaju viška, morali bi da smanje težinu ako žele da budu izloženi manjoj opasnosti od raka, kaže se u velikoj međunarodnoj studiji.

Svetski zavod za istraživanje raka sproveo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dosad najveće ispitivanje odnosa životnoga stila i raka i izdao nekoliko oštrih upozorenja.

Među ostalim, najvažnije je da se nikako ne ugojite u odrasloj dobi, izbegavajte zaslađena pića i alkohol i ne jedite šunku ili slaninu.

Osim toga, uvek se trudite da budete što mršaviji, ali da ne pređete u neuhranjenost.

Osobe s indeksom telesne mase (BMI) od 18,5 do 25 spadaju u grupu zdravih. Ipak, studija je pokazala da se rizik povećava kako se težina penje prema indeksu telesne mase 25 i zato bi svako morao da pokuša da njegov indeks ostane što niži.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.