Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2020, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica ubistva porodice Olujić u Cerni

Udruženje Veritas podseća danas na stradanje porodice Olujić u Cerni kod Županje 17. februara 1992, koju su likvidirali pripadnici izviđačko-diverzantske satnije HOS-a pod komandom Tomislava Madija, a koji su ubili Radomira (38), njegovu suprugu Anicu (37) i njihovu maloletnu decu Milenu (16) i Marka (13).

Toga dana, u predvečernjim satima, u Komletincima, u zgradi Osnovne škole Madi je izdao naredbu pripadnicima čete Mariu Juriću, Zoranu Poštiću, Davoru Laziću i nepoznatoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osobi nadimkom "Bosanac" da odu u Cernu i "pobiju četnike za koje on zna", iako je, tvrde u Veritasu, znao da se radi o civilnim osobama.

"Odmah posle hladnokrvne likvidacije četvoro članova porodice Olujić, ubice Poštić i Lazić u njihovoj kući pronašli su i uzeli lovačku pušku, patrone, 1.500,00 tadašnjih DEM kapu - beretku, lančić boje zlata s priveskom deteline s četiri lista i par zlatnih naušnica s tri plava kamenčića, a potom i kuću pokušali minirati, ali zbog nestručnog rukovanja do eksplozije nije došlo. Ubice su ukradene stvari i novac predali Madiju", navodi se u saopštenju Veritasa.

Napominju da je tek 29. decembra 2006. Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podiglo optužnicu protiv pripadnika HOS-a zbog krivičnog dela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, po kojoj ih je Županijski sud u Vukovaru 15. februara 2008, nepravosnažno osudio na ukupno 57 godina zatvora: Madija na 20, Jurića na 12, Poštića na 8, Lazića na 7 i Starčevića na 10.

Vrhovni sud RH je 25. marta 2009. Juriću i Laziću kaznu potvrdio, dok je ostalim smanjio: Madiu na 15, Poštiću na 7, a Starčeviću na 8 godina zatvora.

Ubistvo porodice Olujić iz Cerne spada u najmonstruoznije likvidacije jedne porodice u ratu devedesetih zbog njihove etničke pripadnosti, podseća Veritas navodeći još likvidacije tročlane porodice Zec u Zagrebu u decembru 1991. i četvoročlane porodice Čengić u Erveniku kod Knina u januaru 1992.

Naime, kako objašnjavaju, supružnici u sve tri porodice bili su mešovitog hrvatskosrpskog sastava.

U saopštenju koje je u ime Veritasa potpisao predsednik Udruženja Savo Štrbać, podseća se i da su ubice porodice Olujić bili pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koje je krajem juna 1991. osnovala Hrvatska stranka prava (HSP), a koji su se u januaru 1992. potpuno integrisale u Hrvatsku vojsku.

Zvanične oznake HOS-a su iste one koje su bile i za vreme Pavelićeve NDH-a, koje i danas njeni pripadnici legalno i nesmetano koriste u komemorativne svrhe širom Hrvatske, navodi Veritas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PORODICA OLUJIĆ UBIJENA SAMO ZATO ŠTO SU SRBI: Hrvati izrešetali sa 40 metaka Radomira, Anicu, Milenu (16) i Marka (13)!

Izvor: Kurir, 17.Feb.2020

Porodica Olujić likvidirana je 1992.  Zverski su je ubili pripadnici hrvatske paravojske HOS. Hrvatsko pravosuđe je, posle 24 godine,  na smešne zatvorske kazne osudilo Tomislava Madija, Marija Jurića, Zorana Poštića, Davora Lazića i Miju Starčevića

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.