Izvor: B92, 22.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica ubistva Sjeverinaca

Beograd, Priboj -- Danas se navršava 14 godina od otmice i ubistva 16 Muslimana iz Sjeverina, većina počinilaca zločina je još na slobodi.

Toga dana u mestu Mioče, selu na samoj granici BiH sa Srbijom, grupa vojnika Vojske Republike Srpske, na čelu sa Milanom Lukićem iz Višegrada, je zaustavila autobus koji je saobraćao na relaciji Rudo - Priboj. Posle legitimisanja, oni su izveli 16 putnika muslimanske nacionalnosti i kamionom ih prevezli u Višegrad.

Tamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ih, ispred hotela Vilina Vlas, prvo brutalno zlostavljali, a zatim odveli na obalu reke Drine, gde su ih sve streljali. Tela ubijenih ni do danas nisu pronađena.

Žrtve ovog zločina su: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Ramahudin Ćatović, Idriz Gibović i Melvida Koldžić.

U maju 2006. Vrhovni sud Srbije je doneo pravosnažnu presudu, kojom se Milan Lukić, Dragutin Dragičević, Đorđe Šević i Oliver Krsmanović, kao pripadnici oružane formacije Osvetnici, osuđuju na višegodišnje kazne zatvora zbog ovog zločina. Ovim suđenjem pravda je samo delimično zadovoljena jer su optužnicom Okružnog tužilaštva u Beogradu, obuhvaćena samo četiri izvršioca, od kojih je dvojici suđeno u odsustvu.

U optužnici, vojna formacija Osvetnici okarakterisana je kao paravojna iako je de fakto pripadala Vojsci Republike Srpske.

Fond za humanitarno pravo i Sandžački odbor za ljudska prava podsećaju da Srbija do sada nije pružila nijednu vrstu materijalne pomoći porodicama 16 otetih Sjeverinaca, a izostala je čak i podrška izgradnji spomenika u Priboju koji bi bio posvećen sećanju na stradanje ovih državljana Srbije.

"Svi činili zločine, ali srpske trupe najviše"

Etničko čišćenje i ostale ratne zločine činile su sve strane u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije u protekloj deceniji, ali postoje velike razlike u težini i obimu počinjenih zločina, zaključak je istraživanja "Etničko čišćenje i ratni zločini".

"Najveći deo zločina počinile su srpske snage protiv Bošnjaka od aprila do oktobra 1992, te, u manjem obimu, protiv Hrvata", navodi se u zaključku istraživanja koje je sprovedeno u okviru međunarodnog projekta "Inicijativa naučnika", i dodaje da je u periodu od 1991. godine do 1995. godine, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini raseljeno približno tri miliona stanovnika.

"Inicijativa naučnika" je međunarodni projekat u kojem učestvuje više od 300 naučnika, najviše iz regiona bivše Jugoslavije, ali i iz sveta.

Dodaje se da se na prostorima BiH gotovo 70 odsto svih progonstava i smrtnih slučajeva desilo u razdoblju od aprila do avgusta 1992. godine, a "ubedljivo najveći broj" počinile su jedinice Vojske Republike Srpske.

"Od ukupnog broja od 2,2 miliona izgnanih i približno 100.000 ubijenih, nedvosmislenu većinu čine Bošnjaci. Više od 80 odsto nesrpskog stanovništva nestalo je sa prostora današnje Republike Srpske", piše u zaključku istraživanja.

Naglašava se da se etničko čišćenje samo po sebi ne može izjednačavati sa genocidom i ocenjuje da se do danas samo nekoliko najtežih slučajeva etničkog čišćenja u BiH mogu označiti kao zločin genocida, poput masakra u Srebrenici 1995. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.