Godišnjica stradanja u Skelanima

Izvor: RTS, 16.Jan.2012, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica stradanja u Skelanima

Obeleženo 19 godina od stradanja 69 srpskih vojnika i civila u Skelanima kod Srebrenice koje su 1993. godine ubile muslimanske snage iz Srebrenice.

U Skelanima kod Srebrenice obeleženo je 19 godina od stradanja 69 srpskih vojnika i civila koje su 1993. godine ubile muslimanske snage iz Srebrenice.

Na današnji dan, 16. januara 1993. godine, muslimanske snage, predvođene Naserom Orićem, ubile su u Skelanima i okolnim selima 69 Srba, 165 je ranjeno, a 30 zarobljeno. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Četvoro Srba još se vodi kao nestalo.

Najmlađi ubijeni bio je Aleksandar Dimitrijević koji je imao svega pet godina, a ubijen je i njegov 12-godišnji brat Radoslav.

Cveće kod spomen-obeležja za 305 srpskih žrtava iz nekadašnje opštine Skelani, položili su Duško Četković, izaslanik predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić.

Na komemoraciji su bile i delegacije Narodne skupštine RS, Boračke organizacije RS, Organizacije porodica zarobljenih, poginulih i nestalih boraca i civila RS, Udruženja logoraša, i opštinske i boračke delegacije iz Srebrenice, Bratunca, Milića, Vlasenice, Zvornika, Istočnog Sarajeva i Bajine Bašte.

Ministar Đokić je izjavio da su u Skelanima "počinjeni teški ratni zločini koji se mogu okarakterisati kao genocid jer je cilj bio totalno uništavanje srpskog naroda i njegove imovine".

Navodeći da za zočine nad Srbima u Skelanima niko nije odgovarao, Đokić je ukazao da institucije RS neće odustati od zahteva "da se dođe do istine i pravde, i da počinioci odgovaraju za masovni zločin u Skelanima".

"Nikada nećemo prihvatiti i podržati rad Suda i Tužilaštva BiH, koji za ista dela različito primenjuju zakon kada je reč o suđenju Srbima i drugima, na štetu Srba", naveo je Đokić.

On je još rekao da je "sramno i neprihvatljivo" to što je predsednik Federacije BiH Živko Budimir pomilovao Nasera Orića čime je "još jednom pokazano kako Sarajevo omalovažava srpske žrtve".

"Sramno je da za ovaj zločin još niko procesuiran i da je Naser Orić u Hagu oslobođen odgovornosti za Skelane", ukazao je Đokić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.