Godišnjica stradanja 69 Srba

Izvor: B92, 12.Jul.2012, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica stradanja 69 Srba

Banjaluka -- U Srebrenici je parastosom, polaganjem venaca i paljenjem sveća obeleženo 20 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim selima.

Služen je parastos kod spomenika nastradalim u dva poslednja rata na Zalazju kod Srebrenice.

Članovi porodica poginulih, saborci, boračka i opštinska delegacija, sastavljena od srpskih predstavnika vlasti, položile su cveće i zapalili sveće na Vojničkom groblju u Bratuncu, gde je sahranjen najveći broj nastradalih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.

Deset naknadno ekshumiranih tela 10. juna 2010. godine sahranjeno je danas - sedam na Vojničkom groblju u Bratuncu, jedan muškarac je po želji porodice sahranjen u porodičnom groblju na Zalazju gde je pre 20 godina pao u zarobljeništvo braneći svoje selo i porodicu, a dvoje identifikovanih prevezeni su u Srbiju i sahranjeni u mestima gde im žive porodice.

Porodice stradalih Srba, koji su pre više od dve godine ekshumirani u srebreničkom selu Zalazje, tvrde da su u Centru za identifikaciju u Tuzli ukradene kosti skeleta da bi prikrili zločin koji je počinjen nad zarobljenim Srbima, prenosi Srna.

Staka Cvjetinović, supruga pronadjenog Ivana, smatra da su u tuzlanskom Centru za identifikaciju otudjene polomljene kosti sa skeleta da bi se prikrio dokaz da su zarobljenici prebijani i masakrirani.

"Od bivših komšija Bošnjaka, koji su proveli rat u Srebrenici, saznali smo da su zarobljenici mučeni u zgradi Policijske stanice u Srebrenici i ispred tog objekta, i da su tako isprebijani i izmrcvareni odvezeni na Zalazje, gdje su poklani i pobijeni na svirep način", ispričala je Cvijanovićeva za RT Republike Srpske.

Ona kaže da su od skeleta odvojene polomljene kosti, iako su bili kompletni pri ekshumaciji pre dve godine iz masovne grobnice u Zalazju, odakle su odvezeni na identifikaciju u Tuzlu.

Sladjana Jeremić, kćerka ubijenog Nedeljka Gligića, kaže da su porodice ekshumiranih dobijale anonimne pozive i informacije iz Tuzle o identifikaciji ekshumiranih posmrtnih ostataka.

"Zbog toga smo zahtevali da se identifikacija obavi u Republici Srpskoj, što je nakon mnogo problema i opstrukcije učinjeno 7. marta ove godine kada su skeleti prevezeni u Spomen kosturnicu Miljevići u Istočnom Sarajevu", navodi Jeremićeva.

Ona tvrdi da je jedan član Instituta za traženje nestalih BiH, koji je prisustvovao ekshumaciji, rekao porodicama da su ekshumirani kompletni skeletni ostaci, a iz Tuzle su obaveštavani o identifikaciji jedne po jedne kosti, zbog čega su porodice posumnjale u pošten rad Centra.

Porodice su, ističe Jeremićeva, tražile informaciju u kakvom su stanju skeleti i zašto se identifikuje kost po kost kada su sa Zalazja odvezeni kompletni skeleti, ali odgovor od Tuzlanskog i Tužilaštva BiH nikada nije stigao.

"To nas je navelo na zaključak da je došlo do otudjivanja delova skeleta kako bi se prikrio način pogibije i mučenja ovih paćenika. Kasnije smo iz Lukavice dobili podatke da nekim skeletima fale delovi kičmenog stuba ili neke druge kosti i porodice se pitaju gdje su nestale kada se zna da su sa Zalazja odvezene u Tuzlu", pita Jeremićeva.

Njenom ocu, navodi, nedostaje leva podlaktica i nekoliko rebara, dok četiri skeletna ostatka ostalih ekshumiranih nemaju kičmenie stubove i još neke kosti.

Porodice su iscrpljene višegodišnjom neizvesnošću, lutanjem i traženjem svojih nestalih članova kao i istine o načinu njihovog pogubljenja, kako bi posle 20 godina konačno pronašli smiraj, naglašava kćerka ubijenog Nedeljka Gligića.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

20 godina od stradanja Srba u Srebrenici

Izvor: S media, 12.Jul.2012

U Srebrenici će danas biti obeleženo 20 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim selima Zalazje, Sase i Biljača na Petrovdan 1992. godine...Time će biti završen program tradicionalne 16. komemorativne i kulturno-sportske manifestacije "Petrovdanski dani" koja se organizuje...

Nastavak na S media...

Bratunac: Sahrana sedmorice identificiranih srpskih vojnika

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Jul.2012

Posmrtni ostaci sedmorice  nedavno identificiranih srpskih vojnika, koji su ubijeni 12. jula 1992. godine u selu Zalazje kod Srebrenice, biti će  sahranjeni danas na Vojničkom groblju u Bratuncu. Tijela dvojice  identificiranih  prevesti  će se u Srbiju i sahranjeni u mjestima gdje im žive...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Godišnjica stradanja 69 Srba

Izvor: Studio B, 12.Jul.2012

Posmrtni ostaci sedmoro nedavno identifikovanih srpskih vojnika, koji su ubijeni 12. jula 1992. u selu Zalazje kod Srebrenice, biće sahranjeni danas u Bratuncu...Dvoje identifikovanih biće prevezeni u Srbiju i sahranjeni u mestima gde im žive porodice...Tela deset srpskih vojnika ekshumirana su u...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.