Godišnjica smrti Nadežde Petrović

Izvor: S media, 03.Apr.2012, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica smrti Nadežde Petrović

Na današnji dan pre tačno 97 godina, Prva rezervna valjevska bolnica saopštila je:

„S izrazima duboke i iskrene tuge objavljujemo da smo, pored tolikih žrtava koje su pale protiv epidemije, sinoć u osam časova prineli na oltar drage nam Otadžbine još jednu. Užasnoj bolesti podlegla je i Nadežda Petrović, akademski slikar, nastavnica Ženske gimnazije, dobrovoljna bolničarka. Umrla je neumorno radeći na negovanju i spasavanju hrabrih boraca još od početka rata.“
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Jadranka Jovanović: Zašto neću da budem Karmen

Petar Božović: Živeo sam na ulici, spavao na Kalemegdanu

Stižu pare za kulturu! (FOTO)

Tifus je pokosio našu najveću slikarku 20. veka. Srbija je toga dana izgubila začetnika modernog likovnog izraza, osnivača i danas aktivne Sićevačke likovne kolonije, likovnog pedagoga i kritičara, ali iznad svega patriotu, bolničarku u dva balkanska i Prvom svetskom ratu.

Svaka novootkrivena Nadeždina slika veliki je dar našoj umetničkoj baštini, pa tako i dva nedavno pristigla zaboravljena dela - „Breza i jela“ iz 1900. godine i „Portret mlade žene“ iz 1907. godine. Ona nisu senzacionalna samo po tome što će se naći na aukciji po početnoj ceni od 28.000 evra, već je njihov povratak u domovinu iz Južne Afrike, posle više decenija, prilika da se oživi uspomena na veliku srpsku heroinu.

Svoju Srbiju Nadežda je slikala u jarkim bojama - od neuglednog puta za Resnik, do vekovne Gračanice. Ona nije bila slikarka estetizovane Srbije, već onakve kakva je bila - živopisne, patrijarhalne, siromašne i neprosvećene, primećuje Lidija Merenik u monografiji o Nadeždi.

Njeni narodski portreti bili su dovoljno stvarni i neprivlačni da ne postanu vizuelni stereotip „naroda“, njeni pejzaži više su insistirali na slikarskom eksperimentu, nego na idiličnom sadržaju, a istorijske kompozicije bile su joj previše moderne i „nejasne“ da bi podržale poželjni nacionalni mit... Ipak, Nadeždino delo predstavlja jednu od najvećih prekretnica u nacionalnoj umetnosti.

(Novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.