Izvor: RTS, 24.Okt.2021, 16:52

Godišnjica osnivanja Ujedinjenih nacija – 76 godina širenja vrednosti koje nemaju rok trajanja

Obeležava se 76. godišnjica od osnivanja Ujedinjenih nacija (UN). Vrednosti na kojima se temelji Povelja UN – mir, razvoj, ljudska prava i mogućnosti za sve – nemaju rok trajanja, poručuje generalni sekretar UN Antonio Guteres. Sve nacije, velike i male, moraju uživati jednaka prava i dostojanstvo, poruka je ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića.
Antonio Guteres, povodom obeležava godišnjica osnivanja UN, izjavio je da su Ujedinjene nacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nastale kao nosilac nade za svet koji je izranjao iz senke katastrofalnog sukoba. 

"Danas žene i muškarci Ujedinjenih nacija i dalje šire tu nadu u celom svetu. Kovid 19, konflikti, glad, siromaštvo i problemi koje donose promene klime podsećaju nas da je naš svet daleko od savršenog. Ali, jasno nam ukazuju i da je solidarnost jedini put napred", kazao je.
Guteres poručuje da treba da se okupimo kako bismo odgovorili na velike izazove i radili na dostizanju ciljeva održivog razvoja, kaže se u saopštenju.

"Tako što ćemo svakoj osobi, svuda na svetu, obezbediti pristup vakcinama protiv kovida 19, i to što pre. Tako što ćemo štititi i poštovati prava i dostojanstvo svih ljudi, posebno najsiromašnijih i najugroženijih, devojčica i žena, dece i mladih. Tako što ćemo nastojati da zaustavimo konflikte koji na našem svetu ostavljaju ožiljke", navodi.
Dodaje i da treba da se odvažno obavežemo na borbu protiv promena klime za spas planete i da održimo reč.
"I tako što ćemo graditi globalno upravljanje koje će biti inkluzivnije, umreženije i delotvornije, kao što je izloženo u mom nedavno objavljenom izveštaju 'Naša zajednička agenda'", navodi.
Poručuje da vrednosti na kojima se već 76 godina temelji Povelja UN-a – mir, razvoj, ljudska prava i mogućnosti za sve – nemaju rok trajanja. 
"Danas, kad obeležavamo Dan UN, neka nas ti ideali ujedine i podstaknu da u potpunosti ostvarimo obećanje, potencijal i nadu koju simbolizuju Ujedinjene nacije", zaključuje generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres.
Selaković: Sve nacije moraju uživati jednaka prava Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je, povodom godišnjice stupanja na snagu Povelje UN, da sve nacije, velike i male, moraju uživati jednaka prava i dostojanstvo.
"Istorija nas uči, a Povelja UN opominje, da samo poštovanjem ciljeva i principa na koje smo se svi zajedno obavezali možemo izgraditi svet kakav želimo", rekao je Selaković.
Dodao je da je to svet zasnovan na suverenoj jednakosti svih država, svet u kome rešavamo sve sporove mirnim putem i čuvamo međunarodni mir i bezbednost, svet u kome poštujemo teritorijalni integritet svake države i zajedno radimo na unapređenju socijalnog i ekonomskog napretka svih naroda.
Podsećajući da je Povelja UN, ustav međunarodne zajednice, abeceda međunarodnog prava i pravni imperativ kojim se regulišu međunarodni odnosi, Selaković je istakao da Srbija dosledno sledi pravila i principe sadržane u Povelji.
Ministar Selaković se podsećanjem na vrednosti tog dokumenta pridružio međunarodnoj akciji "Naša pravila su Povelja UN", zaključuje se u saopštenju ministarstva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.