Godišnjica boja na Mišaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2011, 02:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica boja na Mišaru

MIŠAR -

Odavanjem počasti i polaganjem venaca danas će biti obeležena 205. godišnjica boja na Mišaru, najavljeno je iz Odbora Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Tradicionalnu državnu ceremoniju odavanja počasti i polaganja venaca u Mišaru kraj Šapca predvodiće državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Negovan Stanković.

Vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lokalne samouprave i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Boj na Mišaru odigrao se 13. avgusta 1806. godine i predstavlja jednu od najznačajnijih pobeda ustanika nad jedinicama regularnih oružanih snaga Otomanskog carstva.

Predvođeni voždom Karađorđem i istaknutim ustaničkim prvacima šabačkog i valjevskog kraja, Srbi su tom prilikom odneli briljantnu pobedu koja je učvrstila položaj ustanika i dramatično ugrozila status Turaka u okviru Beogradskog pašaluka.

Odigrao se nakon boja na Ivankovcu (18. avgust 1805.), koji je ujedno predstavljao i prvu pobedu ustanika nad regularnim jedinicama Otomanskog Carstva, a prethodio je još jednoj velikoj pobedi Karađorđevih ustanika - boju na Deligradu (3. septembar 1806.), kao i oslobođenju Beograda (9. januar 1807.).

Ovi uspesi označili su preuzimanje vlasti ustanika nad najvećim delom Beogradskog pašaluka, kao i privremeni vojnički slom Otomanskog Carstva u toj balkanskoj oblasti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vremeplov (13. avgust 2011)

Izvor: RTS, 13.Avg.2011

Boj na Mišaru počeo 13. avgusta 1806. godine. Izgradnja Narodnog pozorišta u Beogradu počela na danšnji dan 1868. godine. Kemal Ataturk postao prvi predsednik Turske na 13. avgusta 1923. godine. .. ..Boj na Mišaru, poznata bitka iz Prvog srpskog ustanka, počeo je na današnji dan 1806. godine....

Nastavak na RTS...

Danas 205. godišnjica boja na Mišaru

Izvor: Mondo, 13.Avg.2011

Odavanjem počasti i polaganjem venaca danas će biti obeležena 205. godišnjica boja na Mišaru, najavljeno je iz Odbora Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.