Godišnjica Varvarinskog boja

Izvor: RTS, 23.Sep.2010, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica Varvarinskog boja

Srbija mora imati jaku vojsku, ali svoje ciljeve ne može ostvarivati ratovima, poručio ministar odbrane Dragan Šutanovac na obeležavanju 200 godina od boja na Varvarinskom polju, gde je otkriven spomenik srpskim borcima.

Povodom obeležavanja 200 godina od boja na Varvarinskom polju u Prvom srpskom ustanku, u spomen kompleksu u Varvarinu, otkriven spomenik srpskim borcima koji su se sukobili sa turskom vojskom.

Spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Dragan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Šutanovac i predsednik opštine Varvarin Zoran Milenković.

Spomenik su zajednički finansirali Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova i opština Varvarin.

Na njemu je uklesano: "Slavom ovenčanim precima, srpskim junacima, pobednicima u boju na Varvarinskom polju 1810. godine". U potpisu je "Srpski narod".

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao da je neophodno poznavati istoriju kako "bismo razumeli sebe i vreme u kome živimo".

"Zato postoje sećanja koja nikada ne smeju da izblede, ne samo zbog naše prošlosti, već pre svega, zbog naše budućnosti", rekao je Šutanovac.

"Podizanjem spomenika junacima Varvarinskog boja i izgradnjom spomen kompleksa oživljavamo uspomenu i odajemo počast našim precima, ruskim prijateljima i stradalim protivničkim vojnicima. Istovremeno, još jednom šaljemo poruku miroljubivom svetu koliko je za srpski narod, srpskog vojnika i državu važna čast i sloboda", kazao je Šutanovac.

Ministar je dodao da je naša obaveza da čuvamo svetinje, ali i da shvatimo da savremeno doba traži drugačiji način odbrane otadžbine.

"Srbija mora biti snažna i treba da ima jaku vojsku, ali svoje ciljeve ne mora ostvarivati ratovanjem. Poštovanje integriteta i suvereniteta država, međusobna saradnja, poštovanje prava i slobode građana, poštovanje verskih i kulturnih razlika naroda, principi su na kojima gradimo našu državu sa ciljem da postanemo ravnopravna članica Evropske unije", naveo je ministar odbrane.

Šutanovac je ocenio da su "istorijska sećanja bezvredna ako nema dovoljno mudrosti da iz nje izvučemo pouku".

"Srpski narod u prošlosti je skupo platio svoju slobodu i pravo da u miru gradi svoju budućnost. Došlo je vreme kada možemo i drugim sredstvima očuvati svoj integritet i identitet i izgrađivati slobodnu i demokratsku Srbiju kao zemlju ravnopravnih građana", naveo je Šutanovac.

Predsednik opštine Varvarin Zoran Milenović je podsetio da je u boju na Varvarinskom polju oko 9.000 srpskih ustanika, predvođenih Karađorđem i 3.000 ruskih vojnika koje je predvodio general grof Orurk, ostvarilo briljantnu pobedu nad 26.000 turskih vojnika pod komandom Kuršid paše.

Svečanosti u Varvarinu prisustvovali su i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić, episkop šumadijski Jovan, visoki vojni zvaničnici i potomci učesnika varvarinske bitke.

U bici se naročito proslavio Jovan Kursula koji je porazio čuvenog turskog megdandžiju Omer agu, a kralj Petar Prvi Karađorđević je naredio da se za stogodišnjicu boja na Varvarinskom polju Kursuli i ruskom generalu Orurku podigne spomenik, pored kojih se našao i danas otkriveni spomenik srpskim junacima. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.