Godišnjica Ustanka naroda Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2010, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica Ustanka naroda Srbije

BELA CRKVA -

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas u Beloj Crkvi, na svečanosti povodom 69. godišnjice ustanka naroda Srbije, da Srbija ne prihvata bilo koji oblik neonacizma, neofašizma, netrpeljivosti i mržnje prema pripadnicima drugih naroda i veroispovesti.

Đukić-Dejanović je, pošto je položila venac na spomen bistu narodnom heroju Žikici Jovanoviću Špancu, istakla da Srbija danas obeležava važan istorijski datum kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Beloj Crkvi "odjeknula prva ustanička puška i označila početak četvorogodišnje borbe protiv okupatora, odnosno borbe za slobodu i bolji život građana Srbije".

"Prvi ustanak buknuo je ovde u Rađevini 7. jula 1941. godine i ubrzo odjeknuo u svim delovima Srbije i tadašnje Jugoslavije. Teritorija zapadne Srbije pretvorena je u bazu nemilosrdne i bespoštedne borbe protiv ugnjetavača ", rekla je Đukić-Dejanović i pozvala mlade generacije da u buduće suzbijaju sve oblike agresije na sve načine koji su dostupni.

Antifašistička borba Srbije, prema njenim rečima, predstavlja častan civilizacijski čin, a tu činjenicu, kako je istakla, nijedna ideologija, niti dnevno politička potreba, ne mogu dovesti u pitanje.

Đukić-Dejanović je dodala da Srbija danas u odnosu na antifašističku borbu mora imati jasno opredeljenje i istakla da je uverena da će Srbija biti deo demokratskog sveta zasnovanog kako na idealima predaka, tako i na poštovanju zakona, građanskih prava i sloboda i na principima međunarodnog prava i povelje UN.

"I u ovoj godini, u kojoj zajedno sa celim svetom, slavimo još jedan značajan istorijski događaj - 65 godina pobede nad fašističkim silama, potvrđujemo svoju aspiraciju za mirom, slobodom i demokratijom i još jedanput izražavamo zahvalnost i poštovanje svim borcima koji su spasili čovečanstvo od fašističkog ropstva", rekla je predsednica srpskog parlamenta.

Na spomen obeležja učesnicima događa u Beloj Crkvi 1941. godine vence su položili i predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, opštine Krupanj, republičkog i niza opštinskih odbora SUBNOR-a iz, Socijalističke partije Srbije.

Sećanja na dane ustanka i Narodnooslobodilačku borbu oživeo je nosilac partizanske spomenice 1941. Savo Dorić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.