Godišnjica Srebrenice prilika za pomirenje

Izvor: B92, 12.Jun.2015, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Godišnjica Srebrenice prilika za pomirenje"

Cilj rezolucije o Srebrenici je obeležavanje, doprinos pomirenju i boljoj budućnosti, nekoliko puta je ponovio britanski ambasador Denis Kif u Kažiprstu B92.

Na pitanje zbog čega se sada, 20 godina nakon Srebrenice, poteže to pitanje i pokreće priča o rezoluciji, ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif je naveo da je godišnjica prilika za obeležavanje, doprinos pomirenju i boljoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Prema njegovim rečima, Srebrenica je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedan od najtužnijih trenutaka za BiH, region i međunarodnu zajednicu.

„Mislim da sada možemo doprineti pomirenju u budućnosti“, istakao je Kif.

Kif je na konstataciju da premijer Srbije Aleksandar Vučič i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović nisu pozitivno reagovali na rezoluciju rekao da ne želi da komentariše šta su pojedini političari rekli.

„Diskusija o ovoj rezoluciji je na početku. Diskusija tek počinje i mi smo tokom ove nedelje hteli da informišemo još neke zemlje o tome. Rekao sam, smisao i cilj svega je obeležavanje Srebrenice, ali takođe i odavanje počasti svim žrtvama u ratu na svim stranama. Mi mislimo da su obeležavanje i pomirenje bolja budućnost za sve“, naveo je Kif.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu je nakon toga istakao da je suočavanje sa prošlošću važno i za međunarodnu zajednicu i za Ujedinjene nacije.

„Srebrenica je bila jedan od najtužnijih trenutaka u istoriji UN i sada je prilika da razmišljamo kako možemo da sprečimo ovakve događaje u budućnosti“, istakao je Kif.

Pročitajte još: Premijer Vučić je izjavio da će odluku o tome hoće li otići na obeležavanje 20 godina od Srebrenice doneti Srbija, a ne Rusija, SAD ili Velika Britanija. Na pitanje ko piše rezoluciju Kif je odgovorio da Britanija predvodi grupu, ali da postoje procedure u Njujorku koje traju već neko vreme.

„Sada traje jedna etapa u razgovorima i videćemo. Biće diskusije“, naveo je Kif i ponovio da je za njega najvažnije da se rezolucija tiče obeležavanja, pomirenja i budućnosti.

Međutim, nakon toga, na pitanje ko je inicirao rezoluciju Kif odgovara da ne može da komentariše tehničke detalje.

„To se sada dogovara u Njujorku. Svaka zemlja će imati svoju ulogu. Tokom ove nedelje informisalil smo Srbiju“, naveo je Kif i, nakon pitanja Suzane Trninić zbog čega premijer Vučić onda kaže da ne zna ništa, dodao da sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbija ima dobru komunikaciju i da će tih kontakata biti još više.

„Kako sam već rekao, to je za nas pitanje obeležavanja. Ova godišnjica je značajna za BiH, region i međunarodnu zajednicu i nadamo se da će dati doprinos pomirenju, obeležavanju i boljoj budućnosti“, dodao je Kif.

Prema njegovim rečima, Haški tribunal se bavio presudama dok je rezolucija politička stvar koja za cilj ima „pomirenje, obeležavanje i bolju budućnost“.

Na pitanje da li je rezolucija samo jedna vrsta političkog mamca da se vidi kako će ko reagovati u sklopu odnosa prema Rusiji i Ukrajini, Kif kaže da ne može ništa da komentariše o Rusiji i da se nada da će u Savetu bezbednosti UN biti dogovora.

„Uvek ima rizika, ali mi smatramo da je bolje da pokušamo da nađemo novi pristup, a to je obeležavanje, pomirenje i doprinos boljoj budućnosti“, ponovio je britanski ambasador.

Kif je nakon toga istakao da ne želi da spekuliše da o tome da li će biti iznenađenje ako Rusija učini ono što Srbija zatraži i možda blokira rezoluciju u Savetu bezbenosti UN.

„Rusija i Srbija imaju dobre odnose. Čuo sam predsednika vlade kada je govorio o tome, kao i kada je rekao da Srbija priznaje integritet Ukrajine, ali da ne može da uvede sankcije Rusiji. Mi imamo drugačiju politiku, ali ne vidim problem u tome“, istakao je Kif.

On je dodao sa svaka država ima svoju politiku i on kao diplomata mora da radi sa time.

Prema njegovim rečima, politički put Srbije je jasan.

„To je put ka Evropi koji mi podržavamo i mislimo da na tom putu ima napretka, ali i još posla. Ja sam optimističan“, naveo je Kif.

Na kraju Kažipsta B92 ambasador Velike Britanije je naveo da je prisustvovao predstavljanju izveštaja ombudsmana, kao i da su izveštaji zaštinika građana veoma važni za komunikaciju državnih istitucija i javnosti.

„Mislim da u pogledu te komunikacije ima napretka, a ovaj izveštaj je takođe veoma važan za pristupanje EU, posebno kada je reč o poglavlju 23 i 24“, zaključio je Kif.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kif: Cilj rezolucije doprinos pomirenju i boljoj budućnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jun.2015

Obeležavanje 20-te godišnjice Srebrenice je značajno za BiH, region i međunarodnu zajednicu, izjavio je danas ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif i izrazio nadu da će najavljena rezolucija biti doprinos obeležavanju i pomirenju..."Smisao i cij rezolucije je obeležavanje Srebrenice, ali...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.