Godišnjica Drugog srpskog ustanka, Vučiću dodeljeno priznanje

Izvor: B92, 23.Apr.2023, 17:49

Godišnjica Drugog srpskog ustanka, Vučiću dodeljeno priznanje

Državna ceremonija povodom obeležavanja 208 godina od Drugog sprskog ustanka, održana je na znamenitom mestu "Takovski grm" u Takovu kod Gornjeg Milanovca.

Na spomenik u memorijalnom kompleksu posvećenom događajima iz 1815. godine, vence su položili predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, predstavnici Moravičkog upravnog okruga, Opštine Gornji Milanovac i bratimljenih gradova iz Norveške i Severne Makedonije.

Odata je počast ustanicima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su pod vođstvom Miloša Obrenovića krenuli u borbu protiv Turaka 1815. godine, a u istorijskom Takovu održan je svečani program, prenosi RTS.

Povodom Dana opštine Gornji Milanovac i 170 godina tog grada, položeni su venci na pet spomenika koji se nalaze u centru grada, a upriličena je i svečana sednica Skupštine Opštine Gornji Milanovac.

Skupština opštine Gornji Milanovac priznanje Počasni građanin Gornjeg Milanovca dodelila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a priznanje je, kao ličnom izaslaniku predsednika Vučića, danas uručeno potpredsednici Vlade Maji Gojković.

Zvanje Počasni građanin Gornjeg Milanovca dodeljeno je predsedniku Vučiću za izuzetan i višegodišnji doprinos unapređenju i razvoju lokalne samouprave u oblasti građevinarstva i infrastrukture, privrede, zdravstva, prosvete, poljoprivrede, turizma i kulture,

Na svečanoj sednici Skupštine opštine Gornji Milanovac, povodom Dana opštine i 208. godina od Drugog srpskog ustanka, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je da je zbog slavnih predaka i generacija koje dolaze, naša dužnost da Srbiju učinimo što boljim mestom za život.

Obraćajući se u ime predsednika Republike, Gojković je čestitala svim građanima Gornjeg Milanovca Dan opštine, zahvalila na vrednom priznanju dodeljenom predsedniku i ukazala da je to još jedna potvrda da građani Srbije podržavaju odgovornu politiku predsednika Republike, kojoj su na prvom mestu interesi naroda i države.

"Ako bismo se osvrnuli samo nešto više od jedne decenije unazad i uporedili to sa onim kako Srbija danas izgleda, potpuno je jasno da sada imamo novu, lepšu i bolju sliku naše zemlje, da je u svim oblastima društva postignut vidan pomak, brzinom koja je do nedavno na ovim prostorima bila ne samo teško ostvariva, već i zamisliva", naglasila je Gojković.

Ona je navela da je u čitavoj našoj zemlji i u Gornjem Milanovcu, poslednja decenija obeležena ubrzanim razvojem i povećanjem životnog standarda građana, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Gojković je rekla da, s obzirom na njeno porodično poreklo i činjenicu da je njen otac ovde završio gimnaziju, od malih nogu dolazi u ovaj grad i da je veoma dobro upoznata s time kako je izgledao nekada, a kako sada.

Ministarka je podsetila da Gornji Milanovac sve vreme postojanja zauzima važno mesto na kulturno-istorijskoj mapi naše zemlje i da su iz ovog kraja potekle mnoge znamenite ličnosti: knez Miloš Obrenović, Arsenije Loma, Jovan Žujović, Draga Obrenović, Momčilo, Živorad i Svetomir Nastasijević, Dragiša Vasić, Mija Aleksić, Danica Maksimović i brojne druge značajne ličnosti iz sveta kulture, nauke, politike, sporta.

"Zbog slavnih predaka, zbog nas samih, a najpre zbog generacija koje dolaze, naša je dužnost da Srbiju učinimo što boljim mestom za život. Zahvaljujući pre svega marljivom i posvećenom radu, a primer za to su i kapitalni projekti koji su poslednjih godina realizovani u ovoj opštini, naša zemlja svetao je primer kako uspešno sprovesti sveobuhvatne reforme", naglasila je Gojković.

Izražavajući zadovoljstvo zbog svega što je u saradnji Ministarstva kulture i lokalne samouprave proteklih godina urađeno u Gornjem Milanovcu, Gojković je istakla da moderno opremljen Kulturni centar i brojne kulturne manifestacije čine da je Gornji Milanovac danas jedna od najdinamičnijih kulturnih sredina u našoj zemlji.

"Bogato kulturno nasleđe koje krasi čitav ovaj kraj, prikazano je u Muzeju rudničko-takovskog kraja, Miloševom konaku u Gornjoj Crnući, Spomen-prostoru Takovski grm, atraktivnoj Norveškoj kući i drugim ustanovama koje posetiocima pružaju jedinstven doživljaj naše dragocene baštine“, ukazala je ona.

Gojković je rekla da danas, kao lični izaslanik predsednika države u čije ime prima nagradu, s ponosom može da kaže da je Gornji Milanovac sa okolinom jedna od najlepših i najupečatljivijih sredina u Srbiji i regionu.

"Sigurna sam da je predsednik Vučić izuzetno ponosan na ovu nagradu, posebno zato što je priznanje počasnog građanina Gornjeg Milanovca zaslužio još samo slavni vojvoda Živojin Mišić. Ovo nije i jedina sličnost među njima, s obzirom da su i u najtežim trenucima obojica pokazala šta znače nepokolebljivost, hrabrost, odlučnost i iznad svega ljubav prema otadžbini“, istakla je Gojković.

Svečanu sednicu, kojom je ujedno obeleženo i 170 godina od nastanka grada, otvorio je predsednik Skupštine opštine Lazar Nikolić, a obratio se i predsednik opštine Dejan Kovačević.

Na svečanosti su dodeljene i nagrade "Takovski ustanak" za 2023.godinu zaslužnim pojedincima i firmama.

Ove godine prvi put je na svečanoj sednici Skupštine opštine Gornji Milanovac dodeljena nagrada - zvanje počasni građanin opštine Gornji Milanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.