Godišnjica Bljeska: I nakon 26 godina, priča je ista; Proterani smo samo zato što smo Srbi FOTO

Izvor: B92, 01.Maj.2021, 13:33

Godišnjica "Bljeska": I nakon 26 godina, priča je ista; "Proterani smo samo zato što smo Srbi" FOTO

Danas se obeležava 26. godišnjica od operacije hrvatskih snaga "Bljesak".

Za 36 sati iz Zapadne Slavonije, koja je bila u sastavu tadašnje Republike Srpska Krajina i pod zaštitom UN, proterano 15.000 Srba, a ubijeno njih 283.

Više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga krenulo je 1. maja na Zapadnu Slavoniju, sa oko 15.000 stanovnika i 4.000 vojnika.

Kako navodi Dokumentaciono-informacioni centar Veritas, zaštitne snage UN, na vreme upozorene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od strane hrvatskih generala, povukle su se na bezbedna mesta, prepuštajući svoje štićenike na milost i nemilost agresoru.

Narod zapadne Slavonije, sećajući se Jasenovca iz ''41. i Pakračke Poljane iz ''91, krenuo je u egzodus prema Srpskoj. Na putu prema "mostu spasa" do reke Save, sustizale su ih avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci, navodi se u saopštenju.

Prema podacima "Veritasa", u toj operaciji poginule su i nestale 283 osobe, uključujući 114 civila i 11 milicionera. Među žrtvama je 56 žena, 8 osoba do 14 godina i 75 preko 60 godina starosti.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvijetljena sudbina 162 osobe. Među nestalima se vodi još 121 osoba, među kojima je 52 civila, uključujući i 24 žene.

Od 148 ekshumiranih posmrtnih ostataka iz grupnih grobnica, do sada ih je 114 identifikovano. I kad se identifikuju ekshumirani a neidentifikovani (34), ostaju nepoznata grobna mesta za 87 posmrtnih ostataka.

U toj akciji najviše su stradala dva sela sa pretežno srpskim stanovništvom - Medari sa 22 žrtve, uključujući 11 žena i troje dece, i Paklenica sa 20 žrtava.

Veritas navodi da je oko 1.450 pripadnika Srpske vojske Krajine zarobljeno, većina uz pomoć zaštitnih snaga UN-a.

Pred nacionalnim pravosuđima Hrvatske, Srbije i BiH, protiv pripadnika hrvatskih oružanih snaga pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine nad Srbima u toj akciji, koji nisu odmakli dalje od predkrivične faze, ističe Veritas.

Danas su udruženja izbeglih i raseljenih iz Hrvatske u Tašmajdanskom parku u Beogradu položili vence i odali počast stradalima.

Predsednik Udruženja "Zavičaj" Nenad Abramović istakao je da je "posledica akcije bilo kompletno etničko čišćenje srpskog naroda iz Zapadne Slavonije koje je počelo 1991. godine akcijom ''Otkos'' u kojoj je proterano oko 4.000 Srba".

Prema njegovim rečima, potrebno je sećati se tih događaja i mlađim generacijama preneti istinu o stradanju srpskog naroda jer ako se to ne čini, zločin će se ponoviti.

Pozdravio je što država Srbija poslednjih nekoliko godina dosta ulaže u kulturu sećanja i to što su se Srbi okrenuli sebi.

"Ako sami sebe zaboravimo, drugi nas neće podržati", kazao je Abramović i naveo da će ta udruženja nastaviti da obeležavaju stradanja srpskog naroda, za koja kaže da ih je u 20. veku bilo previše.

Ispred Jedinice za specijalne operacije "Crvene beretke" Milorad Munikravić kaže da je "Bljesak" bila teroristička akcija kojom je Hrvatska uz pomoć NATO-a napala zaštićenu zonu UN i počinila, ističe, jeziv zločin.

"Tada su stradali mnogi civili jer su oni bili cilj napada", kazao je Munikravić.

Predsednik Udruženja boraca Krajine Milan Gaćeša ocenio je da je to bila ustaška akcija i naveo da je prošlo mnogo godina, a da se nažalost i dalje priča ista priča.

Međutim, primećuje da je dobro što se svake godine obeležava kako bi narod znao šta se dešavalo i zašto su Srbi proterani iz Zapadne Slavonije.

"Proterani smo samo zato što smo Srbi", dodao je Gaćeša.

Predsednik Akademije RAS Alek Račić naveo je da je akcija "Bljesak" nastavak genocida u Hrvatskoj nad srpskim narodom iz Drugog svetskog rata.

"Te stvari ne smeju da se zaboravljaju, potrebno je više događaja u toku godine koji će podsećati na ustaški genocid. Potrebno je sve zločine u Hrvatskoj nad srpskim, jevrejskim, romskim narodom ispitati do kraja da bi se uspostavili istorijski odnosi kakvi treba da budu", kazao je Račić.

Srpsko narodno veće (SNV) ukazuje da je tokom operacije u Medarima ubijeno 22 srpskih civila i da za taj zločin niko nije odgovarao niti je podignuta optužnica.

SNV podseća da je napad počeo 1. maja 1995. oko 5.30 sati iz tri pravca na teritoriji pod tadašnjom zaštitom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija na kojoj je, kako se navodi, živelo 15.000 Srba.

U saopštenju SNV se navodi da su tokom operacije ubijani srpski civili, da su napadnute izbegličke kolone, kao i da je nakon operacije na tom području ostalo između 2.000 i 3.000 Srba, a gotovo celokupno srpsko stanovništvo napustilo to područje.

Dodaje se da su prvoga dana operacije Bljesak pripadnici hrvatske vojske ušli u selo Medari koje se nalazilo uz liniju razgraničenja i da su, kako se navodi, počinili ratni zločin nad civilima koje su zatekli u njihovim kućama.

Prema izveštaju HHO-a iz 2002. godine, ubijena su 22 od 24 civila srpske nacionalnosti koje je vojska zatekla u selu, a dve devojke su spašene, jer ih je prepoznao i zaštitio jedan hrvatski vojnik.

Ubijeno je 12 žena, a među stradalima je sedam članova porodoce Vuković, među kojima sedmogodišnja i osmogodišnja devojčica i 11-godišnji dečak.

''Najstarija žrtva imala je 88 godina. Stanovnici Medara verovali su da će ih u slučaju vojne operacije vojske Hrvatske zaštititi mirovne snage UN-a čija je baza bila u neposrednoj blizini sela'', navodi se u saopštenju SNV-a.

Dodaje se da se sredinom 2010. završena ekshumacija posmrtnih ostataka 28 osoba iz zajedničke grobnice na području groblja Trnava.

Zavod za sudsku medicinu je do proleća 2012. godine identifikovao 14 stanovnika Medara ubijenih 1. maja 1995. godine, uključujući i sve članove porodice Vuković.

U operaciji ''Bljesak'' ubijeni su Ljeposava Burujević (1925), Mile Burujević (1935), Rade Čanak (1907), Draga Čanak (1919), Ruža Dičko (1943), Željko Dičko (1967), Draga Ðumić (1919), Jovan Grmuša (1933), Jela Mrkonjić (1945), Anka Niniković (1919), Nikola Popović (1927), Nada Popović (1930), Dragan Romanić (oko 1935), Zorka Tomić (1927), Kata Vlaisavljević (1930).

Takođe, stradali su Anđelija Vuković (1959), Ranko Vuković (1955), Goran Vuković (1984), Gordana Vuković (1987), Milutin Vuković (1945), Cvijeta Vuković (1950) i Dragana Vuković (1988)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.