Izvor: B92, 23.Apr.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godisnji pomen poginulim radnicima RTS-a

23. aprila prosle godine, u NATO bombardovanju poginulo je 16 radnika Radio televizije Srbije.Tim povodom u 14 casova i 6 minuta, ispred rusevina zgrade RTS-a u Aberdarevoj ulici, odrzan je pomen poginulima. Kod spomenika "Zasto" u Tasmajdanskom parku svece su zapalili rodbina i prijatelji stradalih radnika. Potom su svestenici crkve Svetog Marka odrzali opelo.

Majka poginulog Nebojse, majstora slike, Zanka Stojanovic optuzila je drzavni vrh za pogibiju 16 radnika RTS-a i rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je njihova smrt uzaludna: "Proslo je 365 dana jada, bola i tuge. Stiglo je novo prolece, a vas sestanestoro ga nije docekalo. Poslednje prolece i vase i nase je ostalo u 1999. godini. Sva ostala buduca proleca za nas su jeseni i opet se pitamo zasto? Majci Jugovica se oglasi crni gavran, a nasi gavranovi jos cute. Mi cekamo da se oglase, kote su nam odredili i vise ih ne pitamo zasto, od danas ih optuzujemo. Zlocin su pocinili - iskupljenja nema. Optuznica ima mnogo tacaka. Uspehe koje slave, slave na humkama hiljade mrtvih mladosti i u crno zavijenih porodica", rekla je Zanka Stojanovic.

Mirjana Stoimenovski, majka poginulog dvadesetpetogodisnjeg Darka, jednog od nastradalih radnika RTS-a uputila je celnicima televizije i drzavnim zvanicnicima pitanje - zasto je citava dezurna tehnicka ekipa "zrtvovana" u noci 23. aprila 1999. godine. "Proslo je godinu dana bola i tuge od strasnog zlocina koji je pocinio NATO kao i oni koji su bili duzni da vas zastite", porucila je Mirjana Stoimenovski i rekla:

"Pre mesec dana obe strane su slavile pobedu - i one u Briselu i one ovde a mi, zavijeni u crno, osudjeni da zivimo bez vas koje smo najvise voleli i za ciji zivot bismo dali svoje zivote - osudjeni smo da gledamo razmetanje pobednickih strana - i da se celog zivota pitamo da li je svet postao lepsi, bolji pametniji od kako vas nema, za cije bolje ste stradali. Zivimo za dan pravde i sa ovog mesta pozivamo mocnike, koji odlucuju o tudjim zivotima, da se sete, da moze doci vreme, kada ce neki drugi mocnici odlucivati o sudbini njihovog pokoljenja na isti nacin na koji su oni odlucili o sudbini nasih najmilijih", rekla je Mirjana Stimenovski.

Na pomenu poginulim radnicima, ispred rusevina zgrade RTS-a u Aberdarevoj ulici nije prisustvovao niko od celnika te televizijske kuce. Medjutim, generalni direktor RTS-a Dragoljub Milanovic je prilikom otvaranja izlozbe akademskog slikara Sokola Sokolovica, sa motivima zgrade RTS-a posle NATO bombardovanja, o poginulim radnicima RTS-a izmedju ostalog rekao:"Kazu da je ljudski zaboravljati a hriscanski prasatati- ali ima stvari koje nesmemo zaboraviti i oprostiti" kraj citata. Milanovic je takodje ponovio da su njihove ubice NATO-piloti, Vesli Klark i Bil Klinton.

Na inicijativu Nezavisnog udruzenja novinara Srbije, u nedelju je minutom tisine u 14 casova i 6 minuta, na svim nezavisnim elektronskim medijima odata posta radnicima Radio-televizije Srbije koji su poginuli tokom proslogodisnjeg NATO bomabrdovanja zgrade ove televizije u Abardarevoj ulici. Paljenjem sveca kod spomenika "Zasto" u Tasmajdanskom parku, uvece u 22 sata Nezavisno udruzenje novinara Srbije i "Otpor" odaje postu nastradalim kolegama. NUNS je pozvao sve gradjane da se pridruze ovom pomenu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.