Godišnji gubitak 40 miliona maraka

Izvor: Blic, 29.Dec.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnji gubitak 40 miliona maraka

Banjaluka - Fond zdravstvenog osiguranja RS godišnje gubi oko 40 miliona maraka zbog toga što poslodavci Srpske ne uplaćuju redovno doprinose za zdravstveno osiguranje ili nerealno prikazuju bruto plate svojih radnika. Zbog svega toga, Fond zdravstva nedavno je priznao da će kraj 2009. dočekati sa finansijskim gubitkom. Međutim, ispostavlja se - ni takve činjenice nisu dovoljno alarmantne da bi nadležni pooštrili kontrolu i konačno stali u kraj poslodavcima koji izbegavaju finansijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obaveze. Istovremeno, zbog manjih plata budžetskih korisnika u 2010. procene su da će se u Fond zdravstva od doprinosa sliti oko 40 miliona maraka manje, što je duplo više od sadašnjeg gubitka. Poslodavcima ponuđeno da uplaćuju doprinose u ratama

Inače, iz FZO RS ranije su saopštili da su najupečatljivi primer za nerealno prikazivanje plata - advokati. Na uzorku od 294 advokata, analiza Fonda je pokazala da njih više od 60 odsto prima neto platu manju od 773 KM, a više od 14 odsto manju i od čak 386 KM! Advokati, nažalost, nisu jedini jer manje plate prikazuju mnogi poslodavci u privatnom sektoru. Nije retkost da poslodavac „na ruke" radniku daje određenu svotu novca, dok mu na tekući račun u banci uplati manji iznos. Upravo zato što rukovodstvo Fonda nije zadovoljno kako se naplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje, Poreskoj upravi RS za 11 meseci ove godine prosledili su 5.222 prijave radi prinudne naplate doprinosa. Takođe, sektor za kontrolu Fonda poslao je više od 800 upozorenja poslodavcima koji ne poštuju potpisane sporazume o načinu izmirenja duga Fondu.

„Svesni smo finansijske krize i ekonomskih problema s kojima se susreću poslodavci. Uprkos tome, znatan broj poslodavaca, uglavnom iz privatnog sektora, izbegava da redovno uplaćuje doprinose", navode u FZO RS.

Zbog krize, Fond zdravstva je početkom novembra poslodavcima ponudio mogućnost da dugove za neuplaćene doprinose isplaćuju u ratama. Dogovor je postignut sa 1.296 poslodavca i zahvaljujući tome overeno je 8.600 zdravstvenih knjižica.

„Početkom 2010. trebalo bi da počne primena jedinstvenog sistema za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa koji će pojednostaviti postupak registracije poslodavca, olakšati kontrolu i pooštriti poštovanje zakona. Očekujemo da će uvođenje jedinstvenog sistema doprineti poboljšanje finansijske discipline kod uplaćivanja doprinosa", navode u FZO RS.

I u Inspekciji rada RS tvrde da su u protekloj godini susretali sa činjenicom da se radnicima isplaćuje plata, a ne uplaćuju doprinosi. „U svim takvim slučajevima obavestili smo Poresku upravu kao instituciju nadležnu za uplatu doprinosa", kaže glavna inspektorka rada RS Radmila Puzić.

U Poreskoj upravi RS, pak, tvrde kako su u 2009. imali 9.209 inspekcijskih kontrola i utvrdili su da su ukupno manje plaćene obaveze (porezi i doprinosi) uključujući i za zdravstveno osiguranje manji za oko 88 miliona maraka. Navode da su prijave FZO RS koristile kao informaciju pri donošenju svojih mesečnih planova inspekcijske kontrole.

Međutim, u Poreskoj upravi nisu naveli koliko je poslodavaca do sada kažnjeno zbog neuplaćenih doprinosa i u kojim oblastima je najgore stanje. U Poreskoj upravi kažu samo da su „tokom kontrola u kojima su utvrđene nezakonitosti izdati prekršajni nalozi".

Preplašeni sindikalci

Medicinari RS bar za sada neće deliti sudbinu radnika zaposlenih u visokom obrazovanju, policiji i javnoj upravi kojima se plata smanjuje za tri odsto jer bi 2010. trebalo da dočekaju sa istim primanjima. Pojedini sindikalci strahuju da primanja sigurno neće ostati ista, posebno što je Fond zdravstva RS priznao da posluje sa gubitkom. Plaše se jer u Zakonu o platama medicinara jasno stoji da se, ako Fond zdravstva RS ne ostvari planirani budžet, smanjuju ugovorene tranše sa zdravstvenim ustanovama, a samim tim i plate zdravstvenih radnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.