
Izvor: RTS, 16.Okt.2019, 16:04 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Godišnje se u Srbiji baci više od 200 hiljada tona hrane
Svetski dan hrane, 16. oktobar obeležava se ove godine pod sloganom „Pravilna ishrana" dostupna i pristupačna svima. Za svet bez gladi". Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija više od 815 miliona ljudi u svetu je neuhranjeno, dok se istovremeno povećava i broj gojaznih. Kakav odnos imamo prema hrani i koliko se zdravo hranimo?
Redovnost,
raznovrsnost i umerenost. To >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su osnove
pravilne ishrane.Da li ih se i koliko
pridržavamo?
„Gledam
da nije slano, slatko, znam šta su faktori
rizika.
„unosimo puno testenine,
unosimo sve neka energetska pića
što štete zdravlju, paštete, viršle",
kažu
građani.
Navike
se stiču od malih nogu. Zato se još u
vrtićima uči o zdravoj ishrani, izgledu
piramide namirnica, ali i da zdrava
hrana za zdravo telo nije dovoljna
„Volim
da jedem voće i povrće i ne preskačem
obroke", „da budemo zdravi jedemo
žitarice i voće i povrće i sve i meso i
jaja i ribu", pričaju
leskovački predškolci.
"Treba
redovno i fizički vežbati u smislu
obične šetnje , 30 minuta minimum znači
za odrasle i 60 minuta za decu", objašnjava
prim dr. Vanja Ilić, Zavod za javno zdravlje
Leskovac.
O
nutritivnim vrednostima obroka vodi
se računa osim u vrtićima i u Domu učenika
i studenata. Važno je da svakoga dana
imaju zdrav obrok.
„Nama
je Ministarstvo prosvete propisalo
normative ishrane gde je za svako jelo
precizno određeno
šta se stavlja u njega i koja je njegova
energetska i kalorijska vrednost",
kaže
Ivan Ilić, direktor Doma učenika i
studenata Leskovac.
Osim
kvaliteta u Domu učenika ističu i
domaćinski odnos prema hrani. Uz dobro
planiranje viškova nema.
„Ono
što ostane su povraćaji iz tanjira koje
mi sakupljamo i dajemo zoohigijeni",
objašnjava
Ivan Ilić, direktor Doma učenika i
studenata.
U
restoranu Doma priprema se hrana i za
Narodnu kuhinju. 700 imena je na spisku.
Ako nešto i preostane posle raspodele,
ne baca se.
„Ostavimo
za druge korisnike koji nisu na spisku
da i njima podelimo da imaju ljudi šta da
pojedu", kaže
Nikola Kocić, kuvar.
Leskovačka
kotlina ogromna je fabrika hrane na
otvorenom. Tu je najveći problem, jer
statistika
kaže da svako od nas godišnje baci oko
11 kilograma voća i povrća.
„Sve
što se ne proda ili se sa
tanjira ne
pojede to se
baca, to je neminovnost", kaže
Zoran
Trandafilović, poljoprivrednik iz Gornjeg
Stopanja kod Leskovca.
Samo
u Srbiji godišnje se baci 247 000 tona hrane,
a u svetu je preko 800 miliona ljudi gladno.
Znamo principe zdrave ishrane, ali da li se zdravo hranimo?
Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2019
Svetski dan hrane obeležava se danas, a aktuelna tema tokom oktobra je pravilna ishrana. i dok se sa jedne strane vodi borba za hranu, jer u svetu trenutno gladuje 870 miliona ljudi, sa druge strane svakodnevni izazov sitog čoveka je da namirnice koje konzumira budu zdrave...Principi zdrave ishrane...