Izvor: Luftika.rs, 05.Dec.2022, 13:21

Seks van braka postaje krivično delo, a vređanje predsednika kažnjivo

Parlament Indonezije trebalo bi ovog meseca da usvoji krivićni zakon prema kojem će seks van braka biti krivično delo sa propisanom kaznom do jedne godine zatvora, potvrdio je zamenik ministra pravde te zemlje.
Zakon bi se, ako bude usvojen, primjenjivao kako na državljane Indonezije tako i na strance, prenosi B92.
Zakonodavna reforma će zabraniti suživot dve osobe koje nisu u braku, a nisu u srodničkim odnosima. Vređanje predsednika ili državnih institucija i izražavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << bilo kakvih stavova koji su suprotni indonezijskoj državnoj ideologiji takođe će biti kažnjivo.
Protivnici novog zakona izražavaju zabrinutost zbog toga kakvu štetu bi pravila mogla da nanesu imidžu Indonezije kao destinacije za odmor i ulaganja.
Desetine hiljada ljudi demonstrirale su protiv niza zakonskih odredbi, posebno protiv onih kojima se regulišu moral i sloboda govora i za koje kažu da bi ograničili građanske slobode.
Zamenik ministra pravde Indonezije, Edvard Omar Šarif Hiariej, rekao je da se očekuje da će novi krivični zakon biti usvojen 15. decembra.
Nacrt zakona ima pordšku nekih islamskih grupa, ali protivnici ukazuju na to da se tim dokumentom ugrožavaju liberalne reforme donesene nakon pada autoritarnog lidera Suharta 1998. godine.
Izvor: B92
Istorijska pobeda žena u Iranu, ukinuta moralna policija, čeka se odluka o obaveznom hidžrabu

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godinu dana zatvora za vanbračni seks u Indoneziji

Izvor: VOA, 05.Dec.2022

DŽAKARTA - Indonezija će ratifikovati sveobuhvatne izmene krivičnog zakona u okviru pravne revizije za koju kritičari kažu da bi mogla da poništi teško stečene slobode. Među najkontroverznijim izmenama zakona je kažnjavanje seksa van braka zatvorom do godinu dana. Bile bi zabranjena i vanbračna...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.