Godina strateškog iskoraka ka članstvu u EU

Izvor: RTS, 25.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina strateškog iskoraka ka članstvu u EU

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić uveren da će njegovim sutrašnjim sastankom sa trojkom Evropske unije u Briselu početi godina strateškog iskoraka Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana u pravcu evropskih integracija i punopravnog članstva u EU. Srbija će predložiti plan koraka za ubrzanje integracija.

U Briselu će sutra biti održan sastanak na kojem bi trebalo da ustanovimo šta je agenda, šta ćemo i kojim tempom, koliko i kada zajednički da radimo kada je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o ostvarenju naših planova na putu ka punopravnom članstvu u EU, rekao je Fonetu šef diplomatije Vuk Jeremić.

Prema njegovim rečima, Srbija će predložiti plan koraka za ubrzanje evropskih integracija, a razgovaraće se i o situaciji u regionu.

"Razgovaraćemo i kako da prevaziđemo aktuelne probleme", najavio je Jeremić i podsetio da "Prelazni sporazum još nije stupio na snagu jer je za to potreban konsenzus svih zemalja članica".

"To je bila tema mojih razgovora sa ministrima spoljnih poslova EU. Pokušaćemo da nađemo kreativno rešenje da se prevaziđu aktuelni problemi i nadam se da će, posle tog zvaničnog dijaloga Srbije i EU, situacija biti znatno jasnija", rekao je Jeremić.

Ponovio je da 2009. godina mora biti godina iskoraka prema punopravnom članstvu u EU i istakao da će Vlada Srbije učiniti sve da bude uspešna u svojim namerama.

Jeremić je podsetio da je, u okviru priprema za sutrašnji sastanak u Briselu, protekle nedelje putovao u Sloveniju, Švedsku, Francusku i Italiju, i telefonom razgovarao sa još desetak ministra spoljnih poslova država EU.

I ambasadori Srbije u svim evropskim prestonicama razgovarali su sa predstavnicima zemalja domaćina, kako bi se što bolje pripremio ovaj sastanak u Briselu.

"Pred nama su tri važna predsedavanja EU, češko, švedsko i špansko", istakao je Jeremić i najavio da će Srbija, u toku predsedavanja Češke, predati zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

"Nadamo se da ćemo tokom švedskog predsedavanja dobiti status kandidata, tako da bi tokom španskog predsedavanja Srbija počela pregovore o učlanjenju u EU", zaključio je Jeremić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Još jedan korak ka kandidaturi

Izvor: Večernje novosti, 24.Jan.2009, 21:37

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić sastaće se u ponedeljak u Briselu sa evropskom trojkom, u nastojanju da se kroz aktivan dijalog sa Briselom uskladi evropska agenda Srbije sa agendom Evropske unije u ovoj godini

Nastavak na Večernje novosti...

Dijalog o deblokadi uprkos Mladiću

Izvor: Danas, 25.Jan.2009

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić danas će s ministarskom „trojkom Evropske unije“ razmotriti načine za ubrzanje procesa pridruživanja Srbije, odnosno za deblokadu Prelaznog trgovinskog sporazuma, potvrdu SSP-a i bez hapšenja Ratka Mladića, kao i za što bržu kandidaturu za članstvo Srbije...

Nastavak na Danas...

Srbija na putu za EU

Izvor: Glas javnosti, 26.Jan.2009, 07:37

BEOGRAD - Pred ministarski sastanak sa evropskom „trojkom“ u Briselu, gde planira da, već u prvoj polovini 2010, tokom španskog predsedavanja, započne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić najavljuje i razgovore sa Holandijom u cilju deblokade evropskog...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.