Godfri: Ne treba politizovati pomoć Srbiji

Izvor: B92, 10.Apr.2020, 22:51

Godfri: Ne treba politizovati pomoć Srbiji

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je da ne treba politizovati pomoć bilo koje zemlje tokom pandemije koronavirusa.

On je dodao da su SAD veliki donator Srbiji.

"Mi smo veliki donator Srbiji, pomažemo i tokom ove krize sa koronavirusom. Najavili smo pomoć u vidu 6.000 testova koji su juče stigli u Beograd. SAD su najavile velikodušnu pomoć celom svetu, a Srbija će dobiti deo te pomoći u vrednosti od 1,35 miliona dolara", rekao je Godfri. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je kazao da SAD rade sa Crvenim krstom koji će kupiti pakete sa higijenskih potrepštinama i hranom za oko 4.000 srpskih porodica.

"Već dugo pomažemo Srbiji, uloženo je više od milijardu dolara u protekle dve decenije, a to uključuje i donaciju medicinske opreme bolnici u Nišu, koja je prema mojim saznanjima, sada potpuno osposobljena da učestvuje u testiranju na koronavirus", naveo je Godfri.

Dodao je da "treba odati priznanje i mnogim američkim kompanijama", Junajted grupi, Filip Morisu, Majkrosoftu i mnogim drugim firmama i pojedincima koji doniraju novac i opremu.

Na konstataciju da su najviši zvaničnici Srbije dočekivali pomoć iz Rusije i Kine, ali ne i iz SAD, Godfri je rekao da treba biti zahvalan svakome ko je voljan da pomogne drugoj zemlji i dodao da "ne želi da vidi politizaciju zahvalnosti, niti da se pomoć koristi u igranju geopolitike".

"Ministar (spoljnih poslova Srbije) Ivica Dačić je bio veoma zahvalan i odao je priznanje američkoj pomoći. Želim da zahvalim i Srbiji na pomoći, Vlada Srbije i Er Srbija su pomogle da se 250 Amerikanaca vrati kući, cenimo tu pomoć prijatelja", naveo je Godfri.

O mogućnosti da uticaj Rusije i Kine poraste u Srbiji po okončanju pandemije zbog upućene pomoći, Godfri je rekao da "nije zainteresovan da učestvuje u tom takmičenju".

"Rusija i Kina pomažu Srbiji, Srbija je zahvalna na tome. Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić i Dačić su rekli da je budućnost zemlje u EU, a američki interes je da pomogne Srbiji da ostvari taj cilj. Ali trenutno se trudimo da pomognemo ljudima da se izbore sa ovom užasnom krizom", naveo je američki diplomata.

Povodom različitog načina borbe SAD i Srbije protiv koronavirusa, Godfri je kazao da su SAD "uvek više od svega cenile slobodu pojedinca", ali da je pristup Vlade Srbije nešto što "jako poštuju".

"Vodim računa da članovi mog tima poštuju pravila, policijski čas, da drže distancu. Radimo mnogo na distanci, i sa medijima tako isto razgovaramo. Divim se radu vlade Srbije, iako svi pravimo greške", naveo je Godfri.

On je ocenio da je Vlada Srbije "napravila grešku koju je kasnije priznala", kada je odlučila da ograniči pristup informacijama.

Rekao je da su SAD i pre korona virusa izrazile zabrinutost u vezi sa slobodom medija u Srbiji i da to nije brinulo samo Vašington, nego i EU i OEBS.

"Pozvali smo Srbiju da ljudima omogući slobodan pristup informacijama. Brinu nas i pretnje novinarima. Ali mislim da se Vlada Srbije već obavezala da će se, čim bude bezbedno, vratiti normalnom životu", rekao je Godfri.

Dodao je da se Srbija obavezala da će ispuniti obaveze na putu ka EU, poštovanje ljudskih prava, slobode okupljanja i medija.

Godfri navodi da su mu društvene mreže, na kojima je veoma prisutan, korisne za kontakt sa ljudima u Srbiji, jer dobija direktnu povratnu reakciju.

"Radije bih da imam direktan kontakt sa ljudima u Srbiji nego samo formalne odnose. Čitam sve komentare, i dobre i loše. Neke konstruktivne uzimam u obzir, kao što sam uvažio mnoge preporuke za restorane i nadam se da ću se uskoro vratiti tome", rekao je ambasador SAD.

Naveo je da ambasada SAD koristi društvene mreže kako bi pokazala "i primere dobre prakse i šta je ono što radi da pomogne da se ova kriza prebrodi".

"Na primer, objavili smo kako primenjujemo socijalno distanciranje u ambasadi, kako prikupljamo hranu. Neki ljudi poput moje supruge prave maske i daju ih klinikama u Srbiji. Mislim da ćemo ovo uspeti da prebrodimo samo ako radimo zajedno", dodao je Godfri.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Godfri: Ne treba politizovati pomoć Srbiji iz bilo koje zemlje

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Apr.2020

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je da ne treba politizovati pomoć bilo koje zemlje tokom pandemije koronavirusa i dodao da su SAD veliki donator Srbiji..."Mi smo veliki donator Srbiji, pomažemo i tokom ove krize sa koronavirusom. Najavili smo pomoć u vidu 6.000 testova koji su...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.