Goati: Vlada tek posle trećih izbora

Izvor: Blic, 08.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goati: Vlada tek posle trećih izbora

Ni posle narednih izbora Srbija neće dobiti vladu sastavljenu od demokratskih stranaka. Izvesnije je da se to dogodi tek nakon trećeg kruga parlamentarnih izbora koji bi bio održan početkom 2008, a tada bi građani najverovatnije birali samo između DS i SRS, tvrdi za „Blic" Vladimir Goati, predsednik „Transparentnosti Srbija".

- Na narednim izborima najveći dobitnik će biti SRS koja će povući žestok deo glasača DSS. Druga stranka koja će imati dobar rezultat je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << DS, a DSS će pasti na ispod deset odsto podrške - prve su procene Goatija.

On navodi da će na letnjim izborima malim strankama poput G17 plus, LDP i SPS goreti pod nogama jer će raditi princip velike centrifuge na srpskoj političkoj sceni.

- Glasači koji uvek izlaze na izbore se strateški opredeljuju i više neće da glasaju za nekoga za koga misle da nema šanse, već za stranke koje imaju realnu snagu da nešto promene. Naredni izbori neće dati definitivni odgovor ko će formirati vladu jer će DSS i dalje imati taj ucenjivački potencijal koji će im omogućiti da budu jezičak na vagi - smatra naš sagovornik.

On navodi da će tek treći krug parlamentarnih izbora početkom 2008. godine možda doneti definitivni odgovor kojim će putem ići Srbija.

- Tada bi mogli da dođemo do rezultata sličnog onom iz drugog kruga predsedničkih izbora kada je Tadić pobedio Nikolića. Sa ukrupnjavanjem političke scene i nestankom malih partija ta prednost Tadića bi bila i veća nego tada. Odnos bi možda čak bio i 55 prema 45 za Tadića - kaže Goati.

On navodi da je teško verovati da bi DS nakon narednih izbora opet pristao na to da sa DSS pravi vladu.

- Ukoliko bi i posle tih izbora DS, koji bi još bolje stajao, ponudio mesto premijera DSS, to bi bilo ravno mazohizmu i ozbiljno bi uticalo na glasače demokrata - smatra Goati.

Kada je reč o budućoj saradnji DSS i radikala, Goati navodi da ne treba računati na njihovu otvorenu saradnju jer obe stranke smatraju da bi takva vladajuća koalicija imala dugoročne posledice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.