Gnevni protesti na ulicama srpskih gradova

Izvor: Blic, 18.Feb.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gnevni protesti na ulicama srpskih gradova

Više od deset hiljada studenata juče je tačno u podne izašlo na ulice Beograda i krenulo u protestnu šetnju u znak podrške Srbima na Kosovu i Metohiji. Osim beogradskih studenata, u demonstracijama protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti srpske pokrajine učestvovale su i njihove kolege sa novosadskog, niškog, kragujevačkog univerziteta i Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Protestna šetnja krenula je od Pravnog fakulteta, gde su se studentima pridružili i mnogobrojni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << profesori, kao i beogradski srednjoškolci. Noseći srpske zastave i uzvikujući „Kosovo je srce Srbije", oni su Bulevarom kralja Aleksandra i preko Terazija stigli na Studentski trg, da bi se zatim na Trgu Republike pridružili demonstracijama članova Aktivnog centra.

- Srbima sa Kosova su ugrožena najosnovnija ljudska prava, ali moraju da ostanu u svojim kućama. Mi moramo da im pružimo podršku, ali bitno je da se sačuva mir - smatra Marko Milutinović, student prodekan na Pravnom fakultetu.

Demonstranti su, sat vremena kasnije, krenuli prema Terazijama i Ulicom kralja Milana ka Hramu svetog Save. Na čelu kolone nosili su transparente „Ostaće naše", „Kosmet je svet" i „Vostani Serbije". Među poznatim ličnostima, koje su došle da im pruže podršku bili su Bora Đorđević, Olivera Katarina, Ljubivoje Ršumović i drugi, a zajedno sa demonstrantima pevali su „Bože pravde", „Vidovdan", „Pogledaj dom svoj anđele"...

- Učimo o Evropskoj uniji i spajanju granica, a samo se na našoj teritoriji pravi lažna država. To je protivno međunarodnom i svakom drugom pravu, a ako mirno i bez otpora to i prihvatimo, pogazićemo sve ono čemu su nas učili - priča Bojana Stojanović (20), studentkinja Pravnog fakulteta.

Kod Slavije je nekoliko stotina taksista i kamiondžija u znak protesta blokiralo saobraćaj na kružnom toku i u Bulevaru oslobođenja sve do Autokomande. Šetnja je mirno završena ispred hrama Svetog Save, gde je održan moleban za spas srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Oko hiljadu srednjoškolaca, učenika svih srednjih škola u Prokuplju, okupilo se juče u podne u centru grada da bi iskazali protest protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosmeta.

U protestnoj šetnji glavnom prokupačkom ulicom, učenici su izvikivali „Ne damo Kosovo" i „Kosovo je naše" i najavili da će sa ovim šetnjama nastaviti svakodnevno sve „dok Evropska unija ne poništi nezakonitu i sramnu odluku kosovske skupštine".

I više od 500 studenata Više poslovne škole u Blacu je protestvovalo zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Oko stotinu studenata, profesora i radnika stručnih službi Tehničkog fakulteta u Boru, prošetali su juče ulicama ovog grada od zgrade ove obrazovne ustanove do Studentskog doma, kako bi izrazili podršku njihovim kolegama sa Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Loznički srednjoškolci su juče protestovali gradskim ulicama zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Oko 300 učenika sve četiri lozničke srednje škole spontano se organizovalo u kolonu na čijem čelu su se vijorile srpske zastave i zastava na kojoj je pisalo „Sloboda ili smrt". Kolona se kretala centralnim gradskim ulicama, uz obavezno zaustavljanje ispred prostorija lozničkog LDP, uz pogrdno skandiranje. Ka prozorima ove stranke letele su grudve, a u drugom dolasku kolone demonstranti su bili naoružani jajima, tako da je fasada na zgradi u kojoj je smešten loznički LDP ostala ofarbana u žuto.

Nekoliko stotina srednjoškolaca i vojnih rezervista okupilo se juče oko 16 sati i na centralnom gradskom trgu u Nišu u protestu zbog nezavisnosti Kosova.

Demonstranti su nosili srpske zastave i transparent na kome piše „Kosovo je Srbija". Okupljeni su pevali „Tamo daleko".

Iz policijske uprave u Nišu neposredno pre početka okupljanja izašlo je par desetina policajaca u opremi za razbijanje demonstracija, ali oni nisu raspoređeni na Trgu.

Skup u Nišu organizuju članovi udruženja boraca iz ratova 1990. i 1999. godine.

Nekoliko stotina srednjoškolaca protestovalo je juče ulicama Kragujevca zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Učesnici protesta su uzvikivali: „Kosovo je Srbija" i „Ne damo Kosovo", kao i parole protiv Albanaca.

Studenti i profesori Univerziteta u Kragujevcu najavili su za danas miran protest u znak podrške kolegama sa Univerziteta u Prištini čije je sedište u Kosovskoj Mitrovici.

Desetak šlepera blokiralo je oko 12.30 časova prilaze Tržnom centru „Merkator" u Čačku. Povod njihovog okupljanja je izražavanje protesta povodom proglašene nezavisnosti Kosova, rečeno je u udruženju kamiondžija.

Koštunica traži prekid nasilnih protesta

Premijer Srbije Vojislav Koštunica pozvao je sinoć građane da prekinu proteste koji dovode do nasilja i nereda i ocenio da se na taj način ne pomaže ni Srbiji ni naporima da se odbrani Kosovo.

„U isto vreme, pozivam sve građane na veliki mirni protest pod nazivom 'Kosovo je Srbija’, koji će državne institucije i parlamentarne stranke održati u Beogradu 21. februara u 17 sati ispred Doma narodne skupštine", navodi se u saopštenju premijera. U saopštenju se dodaje da će, nakon protesta, biti organizovana protestna šetnja do Hrama svetog Save gde će u 19 sati biti održan moleban.

Banjaluka: Jačaju zahtevi za otcepljenje RS

Narodna skupština RS danas će odrediti termin održavanja posebne sednice na kojoj će, kako se očekuje, biti usvojena deklaracija o budućnosti Srpske, u svetlu poslednjih dešavanja na Kosmetu. Nije izvesno da li će se parlament izjašnjavati i o opcijama za samoopredeljenje i otcepljenje ovog entiteta, iako to jasno zahtevaju nevladine organizacije i opozicija.

Predsednik NS RS Igor Radojičić juče je potvrdio da je počelo usaglašavanje teksta deklaracije koja će se naći pred poslanicima, kao i da će taj dokument objediniti stavove šefova parlamentarnih stranaka koji su se nedavno sastali sa predsednikom RS Rajkom Kuzmanovićem.

On, takođe, smatra da pritužbe opozicije o potrebi hitnog održavanja posebne sednice skupštine nisu opravdane, kao i da vanrednog zasedanja juče nije bilo upravo zbog usaglašavanja dokumenta o kojem će se raspravljati.

Opozicija je oštro osudila takav stav spekulišući da se sa zakazivanjem posebne sednice „odugovlači" jer se čeka premijer RS Milorad Dodik koji juče nije bio u Banjaluci.

Istovremeno, juče je u najvećem gradu Srpske sa parolama „Kosovo je srce Srbije", „Hoćemo i mi nezavisnost", „Zar je samo studentima stalo?" protestovalo nekoliko hiljada studenata i srednjoškolaca zbog jednostranog proglašenje nezavisnosti Kosova.

Željko Komšić, predsedavajući Predsedništva, rekao je da BiH sigurno neće biti među prvim zemljama koje će priznati Kosovo.

R. R. - D. F.

Kamenjem na konzulate Francuske i Nemačke

Studenti su mirnom protestnom šetnjom od Studentskog centra „Nikola Tesla" u Banjaluci krenuli do Trga Krajine, gde su minutom ćutnje odali počast rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, jer kako kažu, „sahranjena je jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova". Sa Trga Krajine studenti su krenuli ka američkom konzulatu, ali u toj nameri ih je sprečilo stotinjak specijalaca MUP RS. Međutim, oni su stigli do konzulata Francuske i Nemačke gde su i jajima i kamenjem gađali njihove prozore, ali nijedan prozor nije polomljen.

Kako je saopštio MUP RS, tri policajca zadobila su lakše telesne povrede.

Protestni mitinzi na Kosmetu Nećemo napuštati svoja ognjišta

PRIŠTINA - Ostajemo u svojim domovima, nećemo napuštati svoja ognjišta i ponoviti grešku koju su učinila naša braća 1999. godine - poručeno je sa protestnih mitinga Srba održanih juče u Gračanici, Kosovskoj Mitrovici, Štrpcu i Ranilugu.

- Moramo se okupiti i sabrati. Nikakvi akti o nezavisnosti Kosova ne mogu nam oduzeti Kosovo i Metohiju ako ga mi sami ne napustimo - rekao je u ime Srba u porti manastira Gračanica u kojoj se okupilo nekoliko hiljada Srba centralnog Kosova vladika raško-prizrenski Artemije i pozvao Srbe da ostanu u svojim kućama na radnim mestima uz svoje svetinje.

Koordinator lipljanske opštine Nikola Živković u ime tamošnjih oko 5.000 Srba je rekao da iz srca sedišta kosovske epopeje, iz Gračanice ceo svet treba da čuje: Srbi se neće seliti i ne interesuju ih bilo kakve deklaracije o nezavisnosti albanskih secesionista.

- Ostaćemo tu na svome, na našem Kosovu i Metohiji - rekao je Živković.

Sa istovetnog mitinga održanog na Trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici na kome se okupilo oko 15.000 Srba poručeno je da misija EU nije dobrodošla u srpskim sredinama.

- Nećemo dozvoliti njihovo stacioniranje niti ulazak u naše domove, naše prodavnice, naša dvorišta - rekao je Marko Jakšić predsednik Zajednice srpskih opština i naselja. Andrija Mandić je u ime srpske liste opozicionih partija crnogorskog parlamenta zatražio glasno ne nezavisnosti.

Predsednik SNV severnog Kosova Milan Ivanović u izjavi za „Blic" kaže:

- Doneli smo odluku da prekinemo svaki vid saradnje sa misijom UN i kosovskim institucijama. Odluka će biti na snazi sve dok administrator Kosova Joakim Riker ne poništi Deklaraciju o nezavisnosti - kaže on uz ocenu da ne vidi smisao saradnje sa administracijom koja ima zadatak da na području pokrajine formira nezavisnu državu Kosovo.

Potvrđujući, kako kaže, odlučnost Srba da uskrate instaliranje misije EULEX u srpskim sredinama on navodi da je vlasnik hotela „Saša" Saša Dedović raskinuo ugovor sa Evropskom unijom i ostavio rok od 48 sati da njeno osoblje napusti hotel u severnom delu Kosovske Mitrovice.

N. Z. Huligani i juče divljali

Huligani su juče po Srbiji, pod izgovorom da protestuju zbog priznavanja nezavisnosti Kosova, od rane zore izazivali incidente i sukobljavali se sa policijom.

Oko 500 huligana, najverovatnije onih koji su i u nedelju uveče divljali po gradu i juče su kamenicama zasuli i „Mekdonalds" na Zelenom vencu, a uništeno je i nekoliko kontejnera ispred samog objekta.

Policija je, ipak, uspela da uspostavi kontrolu i odbije huligane, koji su se kasnije razbežali i pobegli prema Novom Beogradu. Takođe, kako nezvanično saznajemo, grupica huligana juče je oko 15 sati polomila stakla na Ambasadi Turske. Kod „Mekdonaldsa" na Slaviji jedna žena je pogođena kamenicom u glavu, a u Ulici kneza Miloša demoliran je jedan kiosk.

Žandarmerija je sinoć u Nišu razbila grupu demonstranata na mostu preko Gabrovačke reke na stotinak metara od „Merkatora" koja ih je prethodno napala gađajući ih kamenjem, motkama i flašama i bacajući kontejnere na njih. Jedan pripadnik Žandarmerije je povređen i on je odvezen kolima Hitne pomoći.

Oko hiljadu demonstranata su juče u centru grada, zapalili zastavu SAD i razbili staklo na sedištu LDP. Okupljeni su skandirali „Ubij, zakolji...", „Nož, žica, Srebrenica" i „Ratko Mladić" i nosili transparente „U boj spremte se junaci" i „Svetog Save zavet nam je ostao da branimo večno Kosovo". Okupljeni policiji skandiraju: „Idite na Kosovo, kerovi".

U Somboru je grupa od oko 200 mladića protestovala ispred kafe poslastičarnice „Makijato" u centru Sombora, čiji je vlasnik Albanac, i na objekat bacila suzavac i nekoliko petardi. U incidentu nije bilo povređenih niti je načinjena materijalna šteta.

Grupa od par stotina subotičkih srednjoškolaca porotestovala je sinoć u centru grada uzvikujući šovinističke parole protiv albanske, hrvatske i mađarske nacionalne zajednice.

Demonstranti su ponovo razbili izlog „Mekdonaldsa", a kamenicama je gađana i džamija na Kelebiji. Napadnuti su i snimatelj jedne lokalne televizije i fotograf subotičkih novina koji su dobili udarce u glavu, a kamenicom je pogođen jedan policajac.

U centru Kikinde juče ujutro su razbijeni izlozi na četiri lokala, od kojih su tri u vlasništvu Albanaca.

Smederevska policija podnela je krivične prijave protiv M. S. (21) i M. M. (20) iz tog grada, zbog sumnje da su juče oko 3.15 časova kamenovali katoličku crkvu Rođenja Jovana Krstitelja.

I u Crnoj Gori je bilo incidenata. Grupa mladića spalila je juče u Bijelom Polju albansku zastavu. Mladići su se predstavili kao Udruženje „Miloš Obilić".

Uhapšeno 16 demonstranata

Oko 200 maloletnika sukobilo se sa policijom sinoć nešto pre 22 sata kod stadiona „Crvene zvezde". Grupa se uputila ka ambasadi Albanije na Dedinju, a jake policijske snage su, prema rečima jednog policajca, „potpuno razbile huligane". Jedan pripadnik policije je, kako saznajemo, povređen u ovom okršaju. Uhapšeno je, prema nezvaničnim informacijama, 16 učesnika u neredima, a nekoliko njih imalo je mape i maršrutu kretanja čitave grupe, pa se pretpostavlja da su u pitanju organizatori neuspelog pohoda na ambasadu Albanije.

N. D.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.