Izvor: Blic, 03.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Globalni klozet

U najelitnijim svetskim restoranima, napravljenim po ukusu supermilijardera, o čijem nas životnom stilu mediji neprestano izveštavaju, služe se poslastice na kojima su zlatni listići od 24-karatnog zlata. To zlato predstavlja integralni deo poslastice, to jest - ono se jede. Upravo u tom malom detalju leži sva obest savremene kulture kojoj je novac najveća vrednost.

Čemu bogatstvo ako se ono ne vidi? Ono je sujetno poput najsujetnije žene, traži aplauz i potvrdu o svojoj veličanstvenosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << traži da bude primećeno i da postane predmet žudnje. Otuda sve mora biti spolja - a ako nešto i nije baš vidljivo golim okom, ako se ne može kao znak prikačiti na svog vlasnika - tu su mediji koji služe kao savremeni aufingeri. Svet mora da bude neprestano zabavljen slikama nedostižnog sjaja - od supersoničnih aviona, do ostrva, automobila, nakita, garderobe, hrane, pa čak i rođendanske torte ukrašene hiljadama svarovski kristala. Tako izgleda današnji džet-set.

Ipak, zlatni listići koji se jedu (iako nemaju nikakvog ukusa, osim ukusa obesti i cene) predstavljaju svojevrsno ludilo. Primitivizam, pre svega - jer se zlato jede pred drugima - u kafani - džaba pun tanjir zlatnih listova ako to niko ne vidi. S druge strane, potreba da se proguta sopstvena finansijska moć, kako bi sama sebi laskala, potreba da se vlastita creva natrpaju najbukvalnijim simbolom bogatstva, mogla bi da bude veličanstvena tema za psihoanalizu.

I na kraju, ta stvarna obest i simbolička moć - završava u toaletu. Svetlucanje onoga što posle obeda ostaje, pre nego što se pusti voda, treba dodatno da svedoči o izuzetnosti vlasnika, iako to niko ne vidi. Onaj koji jede zlato, paradoksalno, vidi svoj najsjajniji odraz kad pogleda iza sebe.

Pitanje je šta je sledeće? Od toga da svet bude zadivljen onim što superbogataši jedu, do očaranosti onim što posle jela ostavljaju svetu, samo je jedan korak.

Tamna je noć u ovom globalnom klozetu.

www.mirjanabm.com

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.