Glavni program BFI-a beleži veliku posećenost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2017, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavni program BFI-a beleži veliku posećenost

Glavni program 14. Beogradskog festivala igre pratilo je 19.518 gledalaca, dok su paralelni programi privukli skoro 3.000 učesnika i posetilaca, saopštili su danas organizatori.

Beogradski festival igre je od 24. marta do 11. aprila predstavio ukupno 15 kompanija umetničke igre, i to iz Kanade, SAD, Italije, Finske, Hrvatske, Nemačke, Francuske, Izraela, Velike Britanije, Švajcarske i Holandije, a najbolja završnica bila su tri nastupa baletskog igrača Mihaila Barišnjikova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 23. do 25. aprila u Pozorištu na Terazijama.

Predstava "Brodski/Barišnjikov" trebalo je da bude uvod u 14. izdanje BFI-a, ali je odložena zbog povrede slavnog umetnika.

Izvedeno je 20 predstava u Beogradu i dve u Novom Sadu - ukupno 23 koreografska komada od kojih su gotovo svi premijerno prikazani u regionu, a u srpskoj prestonici je boravilo 11 koreografa svetskog renomea.

Ukupno 132 akreditovana novinara pratilo je predstave, od kojih čak 33 iz inostranstva.

Prvi put program BFI-a pratili su članovi asocijacije "Dance Consortium" iz Londona, odnosno delegacija od preko 40 producenata i direktora pozorišnih scena iz Velike Britanije.

Najviše inostranih medija, koji su najavljivali i pratili manifestaciju, bilo je iz Italije, Francuske, Hrvatske, Velike Britanije, Mađarske i Slovenije, a do sada su objavljeni brojni tekstovi o predstavama koreografa Akrama Kana, Šaron Ejal, Kristal Pajt, Damijena Žalea, Murada Merzukija, ali i najave i osvrti vezani za ekskluzivno gostovanje komada "Brodski/Barišnjikov" u Beogradu.

Festival je otvorio italijanska baletska zvezda Đuzepe Pikone u Sava Centru, a nagradu "Jovan Ćirilov" za 2016. godinu primila je izraelska koreografkinja Šaron Ejal u Skupštini grada Beograda i to samo par dana nakon premijere svog novog komada u Operi u Oslu, o čemu su izvestili svi svetski mediji.

Kompanija Tera Sarinena iz Helsinkija, ujedno je bila prva finska trupa na Beogradskom festivalu igre, a izvođenje njihove predstave u Beogradu tretirano je kao važan događaj u obeležavanju stogodišnjice državnosti Finske i jubileja diplomatskih odnosa između Srbije i ove severno-evropske zemlje.

Nakon 15 godina, u Srbiju je došao Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, što je doprinelo, kako navodi direktorka BFI-a Aja Jung, da Beograd dobije brojne izuzetno afirmativne objave u hrvatskoj štampi, ali i na najbolji način prikaže novu energiju i domete baletskih kompanija iz našeg regiona.

Odmah nakon prikazivanja u beogradskom Sava Centru , predstava "Betroffenheit" kanadske trupe "Kidd Pivot", ovenčana je nagradom "Ser Lorens Olivije" na ceremoniji u londonskom Rojal Albert Holu.

Koreograf Damijen Žale je nakon prisustvovanja beogradskom izvođenju svog komada "Jama" koji je uradio za Škotski plesni teatar, zajedno sa Marinom Abramović nastavio pripreme za premijeru nove verzije "Bolera" za Balet pariske Opere.

Njujorški Balet Hispaniko nastupio je u punim salama Pozorišta na Terazijama i Srpskog narodnog pozorišta, pred više od 2.200 ljudi.

Za predstave Kompanije Akrama Kana, Kompanije Kafig, kompanije L-E-V i Škotskog plesnog teatra, tražila se karta više i to nekoliko nedelja pre njihovog dolaska u Beograd.

Gostovanje Mihaila Barišnjikova pratila je publika iz Rusije, Italije, Grčke, Francuske, Nemačke i regiona i svi oni su rezervisali ulaznice par meseci pre izvođenja predstava, kaže Jung i dodaje da karta za gostovanje iste predstave u Londonu, početkom maja, košta 210 britanskih funti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.