Glavašev slučaj na Vrhovnom sudu

Izvor: B92, 24.Mar.2015, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavašev slučaj na Vrhovnom sudu

Ustavni sud Hrvatske delimično je ukinuo odluku Vrhovnog suda kojom je Branimir Glavaš vraćen u istražni zatvor, ali to ne znači da on izlazi iz Remetinca.

"Delimično je usvojena naša ustavna tužba. Ustavni sud je ukinuo deo rešenja Vrhovnog suda i vratio celu priču na ponovno odlučivanje pred Vrhovni sud. To znači da Branimir Glavaš ne ide iz zatvora nego je sve vraćeno na ponovni postupak na Vrhovni sud", izjavila je Hini Višnja Drenški Lasan, Glavašev branilac.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Glavašu je određen pritvor odlukom Vrhovnog suda pošto je po Zakonu o krivičnom postupku takva mera obavezna za okrivljene kojima je izrečena kazna veća od pet godina.

Ustavni sud u januaru je ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima `garaža` i selotejp` od osam godina zatvora, po kojoj je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, ali je na snazi ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora.

Odluka kojom je Glavaš zatvoren u Remetincu donesena je nakon žalbe Tužilaštva na rešenje vanraspravnog veća zagrebačkog Županijskog suda od 6. februara, koje je zaključilo da se on nakon izlaska iz zatvora u Mostaru može braniti sa slobode.

Određivanje istražnog zatvora Glavašu njegovi advokati pobijali su ustavnom tužbom, a jedan od njih Dražen Matijević kazao je Hini da je odluka Ustavnog suda "jedina kakvu je sud mogao doneti".

Glavaš je u istražnom zatvoru u Remetincu od 5. marta kada je počeo i štrajk glađu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ustavni sud odlučio: Glavaš u pritvoru najduže do 5. aprila

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Mar.2015

Ustavni sud Hrvatske djelimično je ukinuo odluku Vrhovnog suda kojom je Branimir Glavaš, osuđen za ratni zločin, vraćen u istražni zatvor, no to ne znači da on izlazi iz Remetinca, potvrdila je Glavaševa obrana..."Djelomično je usvojena naša ustavna tužba. Ustavni sud je ukinuo dio rješenja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.