Izvor: B92, 25.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavaš udaljen iz sudnice

Zagreb, Osijek -- Branimir Glavaš izbačen je iz sudnice na kraju svedočenja ključnog svedoka Krunoslava Fehira u slučaju "garaža".

"Na kraju suđenja je došlo do manjeg remećenja reda u sudnici nakon čega je sudija Glavaša udaljio sa suđenja", rekao je portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić. Fehir je danas pred sudom svedočio gotovo četiri sata, a po izlasku iz sudnice novinarima je rekao da ne može da govori o onome što je govorio na raspravi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer je postupak tajni.

Fehir je prvobitno bio osumnjičen u istrazi protiv Glavaša o umešanosti u mučenja i ubistvo dva civila srpske nacionalnosti u garaži tadašnjeg Sekretarijata za narodnu odbranu Osijek 1991. godine.

Veće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo je početkom aprila da Fehiru da status krunskog svedoka i zamrzne status osumnjičenog, uz mogućnost da se taj status odmrzne, ako svedok odluči da povuče svedočenje ili odustane od njega.

Fehir, kao krunski svedok, neće moći da izbegne da odgovori na pitanja o svojoj umešanosti u sporne događaje, ali zbog tih izjava neće biti sudski gonjen.

U slučaju da se u međuvremenu predomisli i povuče izjavu, može se prema zakonu pokrenuti postupak protiv njega, pošto proces protiv Glavaša bude završen pravosnažnom presudom.

Fehir je u junu prošle godine, tada kao osumnjičeni, pred istražnim sudijom Zdenkom Posavcem priznao da je kao pripadnik Prve osječke bojne pucao u jednog zarobljenika, mučio ga i naterao ga da popije kiselinu iz akumulatora, zbog čega je zarobljenik i umro. Glavaša je tada optužio da mu je naredio da to učini.

Današnjoj raspravi je prisustvovao i Glavaš, koji je u sud doveden iz pritvora u Osijeku, u kome se nalazi od prošle nedelje, pošto je protiv njega u Županijskom sudu u Osijeku podignuta optužnica u drugom služaju zločina u Osijeku.

U tom procesu Glavaš se tereti da je 1991. godine u Osijeku naredio hapšenja i likvidacije nekoliko civila srpske nacionalnosti, koji su ubijeni i bačeni u reku Dravu sa vezanim rukama i selotejp-trakom preko usta.

Pretnje smrću zbog Glavaša?

Zamenik Osječko-baranjskog župana Dinko Burić saopštio je da je zatražio policijsku zaštitu zbog pretnji smrću koje su upućene njemu i njegovoj porodici.

Pismo sa pretnjama poslato je iz Valpova pre mesec dana, rekao je Burić i objasnio da do sada nije reagovao kako ne bi plašio porodicu, ali i zato da se to ne bi povezivalo sa napadom opozicije u Županijskoj skupštini koja je tražila njegovu smenu.

Burić je istakao da, između ostalog, u pretećem pismu piše: "Znamo sve o tebi i tvojoj porodici, imaš rok do maja da se povučeš iz prljavih političkih igara, a posledice mogu snositi tvoja deca".

On je istakao da je bio posebno zabrinut kada je pre dva dana osječki novinar Drago Hedl svojim privatnim automobilom kružio oko njegove kuće snimajući je sa svih strana, o čemu su ga obavestili susedi.

"Hedl je poznat po mržnji prema Glavašu, odnosno HDSSB čiji sam i ja član, a ja poručujem svima da se neću povući iz politike, niti odreći svojih uverenja", rekao je Burić.

Burić ima četvoro dece, od kojih su dvoje maloletno, prenosi Hina.

Drago Hedl je potvrdio da je u pomenuto vreme bio u blizini kuće Burića, jer je želeo da snimi službeno županijsko vozilo kojim se Burić koristi u privatne svrhe.

U valpovačkoj policiju potvrdili su da su primili Burićevu prijavu, da su je prosledili državnom tužilaštvu i da će zaštitu organizovati u dogovoru sa osječkom policijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.