Izvor: B92, 27.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavaš štrajkuje glađu

Zagreb, Beograd -- Branimir Glavaš počeo je štrajk glađu u zatvoru Remetinec, gde je pritvoren zbog uticaja na svedoke u procesu za ubistva srpskih civila.

Njegov advokat Ante Madunić rekao je da se njegov klijent odlučio za taj postupak zbog apsurdnosti situacije u kojoj se našao nakon što je prošle nedelje osumnjičen za ubistva srpskih civila u Osijeku 1991.

Glavaš je završio u pritvoru iz četvrtog pokušaja, a pravosudno-politička zbrka koja je nastala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uoči njegovog pritvaranja, još jednom je ukazala na nezavidno stanje u hrvatskom pravosuđu.

Glavaševo pritvaranje izazvalo je pravu pometnju u pravosudnim krugovima u Hrvatskoj.

Kako se saznaje, sudije u Osijeku su se iznenada razboleli kada su čuli da će državno tužilaštvo zatražiti pritvor na njihovom Županijskom sudu za tzv. slučaj selotejp, kako se nazivaju ubistva srpskih civila na obalama Drave.

Poznati zagrebački advokat Čedo Prodanović ističe da se dobijanje slučaja Glavaš među sudijama doživljava kao najveća nesreća koja ih može zateći na poslu. Mnogi pravosudni analitičari u Hrvatskoj upozoravaju da je slučaj Glavaš do kraja razgolitio glavnu rak-ranu u Hrvatskoj, a to je funkcionisanje pravosuđa.

Zemlja koja je na najboljem putu da za nekoliko godina uđe u Evropsku uniju, ima sudije koji se boje da pošteno i časno obavljaju svoju dužnost.

Razloge za takvo stanje je u HRT-ovoj emisiji jasno izrekao Krunoslav Olujić, koji je ratne 1991. u Osijeku obavljao funkciju državnog tužioca. On je naveo da je prilikom reformi pravosuđa devedesetih godina, napravljena čistka među sudijama, a glavni kriterijum je bila stranačka pripadnost, tako da smo, kako je kazao Olujić, umesto hrvatskog dobili HDZ-ovo sudstvo.

Sam Glavaš se, inače, sve više uživljava u ulogu paćenika i borca za, kako sam kaže, dostojanstvo Domovinskog rata. Čim je ušao u pritvor, najavio je da će početi štrajkovati glađu. U pritvoru je završio zbog uticaja na svedoke, što znači da će, kada ti svedoci budu ispitani, a to će biti za 11 dana, Branimir Glavaš biti slobodan.

Ako glavni državni tužilac Mladen Bajić do tada ne uspe da uveri osječki sud da se odvaži da procesuira ubistva srpskih civila na obalama Drave, Glavaš će izaći iz pritvora.

Pupovac: Sankcionisati ostale zločine nad Srbima

Predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac izrazio je danas očekivanje da će posle pokretanja istrage protiv Branimira Glavaša hrvatsko pravosuđe početi da sankcioniše i druge zločine nad Srbima u Hrvatskoj tokom 1990-ih godina.

"Očekujem da će hrvatsko pravosuđe raditi svoj posao i sankcionisati i druge nekažnjene slučajeve ubistva srpskih civila u ratnim godinama kao što su Sisak i Karlovac. I ti slučajevi čekaju, kao što je čekao i osječki slučaj", rekao je Pupovac novinarima u Beogradu, gde se održava okrugli sto o povratku izbeglica u Hrvatsku.

Ocenivši da se ne može predvideti završnica postupka, ali da je jasno da će "slučaj Glavaš potrajati uz različite zaplete", Pupovac je istakao da je sigurno da će posle istrage o ubistvima Srba u Osijeku "dobiti na težini" i istrage o zločinima u drugim gradovima Hrvatske.

Iako je ocenio da je deo hrvatskog pravosuđa danas sposoban i spreman da nepristrasno procesuira ratne zločine, Pupovac je upozorio da je nedopustivo što se i dalje vrše pritisci na svedoke i sudije, pogotovo što je pre hapšenja Glavaša "bilo elemenata zastrašivanja novinara, policajaca i svedoka" u Osijeku.

Pupovac je učestvovao na okruglom stolu Srpskog demokratskog foruma "Sarajevska deklaracija - dve godine posle" o problemima povratka izbeglih Srba u Hrvatsku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.