Izvor: B92, 23.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavaš ide u pritvor

Zagreb, Osijek -- Mandatno-imunitetska komisija hrvatskog Sabora ukinula je imunitet Branimiru Glavašu, na osnovu zahteva za određivanje pritvora.

Odluku o pritvoru doneo je istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec, nakon trećeg zahteva tužilaštva, a zbog mogućnosti uticaja na svedoke zločina nad civilima u Osijeku 1991.

Ovime je odbor pozitivno odgovorio na zahtev Državnog tužilaštva Hrvatske za pritvaranjem Branimira Glavaša i kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi se mogla sprovesti istraga o njegovoj umešanosti u tzv. slučaj selotejp.

Sudija je prihvatio predlog Državnog tužilašva da se Glavaš pritvori zbog uticaja na svedoke u istražnom postupku, saopštila je predsednica suda Mirjana Rigljan, dodajući da će rešenje biti dostavljeno strankama u postupku, koje imaju pravo žalbe, i Saboru na odobrenje izvršenja odluke o pritvoru.

Pritvaranje Glavaša, koji je saborski zastupnik, tužilaštvo je nedavno zatražilo po treći put, tvrdeći da je Glavaš vršio pritisak na četiri svedoka.

Posavec je prethodna dva zahteva odbio, a nakon žalbe Državnog tužilaštva na odbijanje i poslednjeg njihovog zahteva, vanraspravno veće Županijskog suda naložilo mu je da proveri tvrdnje tužilaštva, pribavi još neke podatke i, potom, po hitnom postupku ponovo odluči o zahtevu, što je Posavec učinio, prihvativši predlog tužilaštva.

Posavec je krajem prošle nedelje dobio podatke o postupku koji se u Osijeku vodi protiv nepoznatog počinioca, a zbog uticaja na svedoka Matu Šalinovića, bivšeg šefa osječke policije, koji je na tom mestu nasledio ubijenog šefa osječke policije Josipa Reihl-Kira, koji je 1991. pokušavao da mirnim putem reši sukobe u Slavoniji. Podsećamo da je nedavno u Australiji uhapšen i optuženi za ubistvo Kira.

Glavaša tužilaštvo tereti da je lično naredio zlostavljanje i ubistvo srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića, te mučenje troje srpskih civila.

Glavaš je u prvom komentaru na odluku istražnog sudije izjavio da mu "telo mogu pritvoriti, ali ne i duh", dodajući kako će ići u pritvor kad god to sudija zatraži. Glavaš je rekao i da se neće žaliti na odluku sudije.

Nove optužbe protiv Glavaša?

Istražni sudija Županijskog suda u Osijeku otvorio istragu protiv šest osoba zbog sumnje u ratni zločin.

Istraga je otvorena zbog sumnji u ratni zločin nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. i 1992. Navodi se da je istražni sudija prihvatio predloge iz istražnih zahteva i da je uhapšenim odredio pritvor od mesec dana. U istražnim zahtevima predloženo je određivanje pritvora zbog opasnosti od ometanja istrage i zbog posebno teških okolnosti pod kojima je delo počinjeno.

Hrvatski organi još nisu obelodanili da li je Branimir Glavaš, kako mediji nagađaju, glavni osumnjičeni za likvidaciju šest civila srpske nacionalnosti, koji su 1991. ubijeni i bačeni u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejpom preko usta.

Novinar hrvatskog nedeljnika Feral tribjun Drago Hedl, koji se godinama bavi zločinima počinjenim u Hrvatskoj, ubeđen je da je glavni osumnjičeni upravo Branimir Glavaš: "Glavaš je, to je sada već poznato, prvoosumnjičeni za ova ubojstva koja su poznata pod imenom 'selotejp', ubojstva koja su vezana za Dubrovačku ulicu, gdje je, po nekim procjenama, desetak ljudi izgubilo život. Sada je već i u krugovima istražnim i pravosudnim postalo jasno da je prvooptuženi u tom slučaju Glavaš."

Glavašev bivši saborac Vjenceslav Bil tvrdi da je za sve što se u to vreme dešavalo u Osijeku Glavaš bio nalogodavac i da je sve bilo pod njegovom komandom. "On je bio komandant obrane grada, u svakoj satniji komandanti su bili njegovi, a svi su bili članovi Hrvatske demokratske zajednice. On se ne može izvlačiti, on laže", kaže on.

Osim šest nedavno uhapšenih pripadnika Samostalne uskočke satnije, čije je inicijale javnosti saopštio šef osiječke policije Vladimir Faber, krivična prijava za taj zločin navodno obuhvata još šest osoba, među njima Glavaša. Prema nezvaničnim informacijama Jutarnjeg lista, Glavaš se u krivičnoj prijavi navodi kao nalogodavac ubistava, iako navedenom jedinicom nije formalno komandovao.

Optužbe i odbrana

Branimir Glavaš tvrdi da s tim ubistvima nema nikakve veze i navodi da je moguće da kao komandant odbrane grada nije znao da Samostalna uskočka satnija ubija civile. "Ta satnija je bila u Osijeku povremeno, kao i druge formacije hrvatskih oružanih snaga. Nije samo ta satnija bila ta koja nije bila u mojoj nadležnosti a da je tada bila u Osijeku", kaže Glavaš.

Glavaš kaže da je znao za ubistva srpskih civila u Osjeku, ali da to nije bilo u njegovoj nadležnosti. "Takve stvari su se događale, ali su meni kao vojnom komandantu bile u drugom planu. Nisam mogao da se time bavim, time su se bavile i trebalo je da se time bave civilne institucije vlasti, u šta ubrajam i policiju", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.