Glavaš dobio bosansku ličnu kartu

Izvor: RTS, 20.Maj.2009, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavaš dobio bosansku ličnu kartu

Branimir Glavaš dobio ličnu kartu BiH i zvanično postao državljanin te zemlje. Tvrdi da više nema pravnih mogućnosti da bude izručen Hrvatskoj, gde je osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora. Sabor potvrdio oduzimanje imuniteta.

Branimir Glavaš zaštićen je od izručenja Hrvatskoj jer je na snazi apsurdni sporazum dve zemlje prema kome begunac može da bude pritvoren u drugoj državi samo ako se "sa time usaglasi", piše zagrebački list Globus.

Dve zemlje već >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dugo najavljuju poništavanje sporazuma, međutim ni to neće "naterati Glavaša" u pritvor jer će isporučivanje optuženog biti moguće samo u slučaju organizovanog kriminala, ali ne i ratnih zločina.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović već ove nedelje mogao bi da otputuje u Sarajevo kako bi sa kolegama u BiH "obrisao tu odredbu" i razmotrio pravna sredstva koja bi upotrebio protv Glavaša.

Zagrebački nedeljnik saznaje da bi prema najpovoljnijem scenariju za obe strane Branimir Glavaš mogao da "završi" u zatvoru u Zenici.

Bivši vojni komandant Branimir Glavaš, osuđen u Hrvatskoj na desetogodišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina, dobio je ličnu kartu BiH sa prebivalištem u Ljubiškom i time zvanično postao državljanin BiH.

Sticanjem državljanstva Glavaš će moći da izdejstvuje obnavljanje procesa pred bosansko-hercegovačkim tužilaštvom, ali i da izbegne desetogodišnju kaznu zatvora na koju je pravosnažno osuđen u Zagrebu početkom meseca.

Glavaš je posle preuzimanja lične karte u lokalnoj policiji rekao da sada više nema mogućnosti da bude izručen Hrvatskoj. 

"Od sada je i zvanično potvrđeno moje državljanstvo. Uklonjene su sve sumnje u ispravnost dokumenata na osnovu kojih sam dobio državljanstvo BiH", rekao je Glavaš.

"Kao državljanin BiH mogu sticati imovinu, pa ću u blizini Ljubuškog kupiti kuću i trajno se nastaniti", rekao je Glavaš po preuzimanju lične karte, a prenosi zagrebački "Večernji list". 

Glavaš je rekao i da je protekle dve sedmice boravio na više lokacija u Hercegovini i da je policija znala lokacije na kojima je boravio.

"Bio im je dostupan i moj broj. U svakom trenutku mogli su stupiti u kontakt sa mnom", objasnio je Glavaš.

Glavaš je dodao da je spreman za to da njegov predmet hrvatsko pravosuđe ustupi pravosuđu BiH jer, kako je rekao, sud BiH nema nikakvih  motiva da radi po političkim instrukcijama kao u Hrvatskoj "gde je proces pokrenut političkim nalogom Ive Sanadera nakon političkog razlaza".

"Iznenađen sam kvalitetnim, humanim i pozitivnim odnosom svih zatvorskih struktura prema meni, posebno jer su ti ljudi po nacionalnosti Hrvati, Srbi i Bošnjaci", rekao je Glavaš.

Sabor potvrdio oduzimanje imuniteta

Poslanici Hrvatskog sabora su većinom glasova potvrdili odluku mandatno-imunitetne komisije o ukidanju imuniteta Branimiru Glavašu.

Mandatno-imunitetna komisija je takvu odluku donela pre devet dana, na osnovu presude kojom se Glavaš osuđujen zbog ubistava srpskih civila u Osijeku 1991. godine.

Protiv odluke je bio poslanik Boro Grubišić iz Hrvatskog demokrastkog saveza za Slavoniju i Baranju, koji je rekao da se radi o političkom procesu protiv "mučenika Glavaša".

Grubišić je rekao da je Slavonija najviše stradala u ratu i da se na osnovu presude Glavašu može zaključiti da je ponovno udaren pečat genocidnosti hrvatskom narodu i da se priprema teren za nove sukobe unutar tog naroda.

Poslanik Damir Kajin iz istarskog demokratskog sabora odgovorio je Grubišiću da stradanje Slavonije ne može opravdavati zločine i da svaki zločin, počinjen između 1941. i 1945. godine, kao i nakon 1945. godine, ili između 1991. i 1995. godine treba sankcionisati.

Kajin je naglasio da bi Glavaša trebalo iz BiH, gde se trenutno nalazi, prebaciti u Hrvatsku u pritvor i da dve države o tom i sličnim slučajevima treba da postignu sporazum.

Komisija je 11. maja skinula imunitet Glavašu na osnovu zahteva zagrebačkog županijskog suda, koji je u petak, 8. maja, nakon presude Glavašu i ostalim optuženima za ratni zločin u Osijeku, od Sabora tražio odobrenje za Glavaševo pritvaranje, odnosno ukidanje zastupničkog imuniteta za pritvor.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.