Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavaš: Mene ne mogu da izruče

Ratni zločinac Branimir Glavaš, koji je iz Hrvatske pobegao u BiH i tu dobio državljanstvo, poručio je da nije zabrinut zbog potpisivanja sporazuma između te dve zemlje kojim su, između ostalog, predviđena i izručenja optuženih.

Glavaš smatra da je njegova prvostepena presuda rezultat političkog pritiska i veruje da će njegov slučaj biti vraćen sudu na ponovno razmatranje.

Glavaš je već dva puta Vrhovnom sudu Hrvatske slao žalbe koje imaju desetine strana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << a u poslednjoj je predložio niz novih dokaznih materijala.

"Sporazum se na mene ne odnosi, koncentršem se na žalbu", kazao je Glavaš hrvatskim medijima, dodajući da je prvostepena presuda neodrživa i da suđenje mora da se ponovi.

"Drugostepena presuda može biti osuđujuća, a time i pravosnažna, ali bi to značilo sumrak Hrvatske kao pravne države", poručio je Glavaš.

Osuđen zbog zločina nad Srbima

Županijski sud u Zagrebu je u maju 2009. osudio Glavaša na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima 90-ih u Osijeku. Glavaš je osuđen kao naredbodavac i organizator zatvaranja, mučenja i likvidacija Srba u svom sedištu i na obali Drave, a pripadnici jedinice jer su provodili njegova naređenja.

Na obali Drave u jesen i zimu 1991. i početkom 1992. likvidirano je najmanje 10 srpskih civila, dok je ujesen u krugu osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu kome je bio na čelu Glavaš, naredio hapšenje i mučenje petoro i likvidaciju dvojice civila.

Krunski svedok bio je jedan pripadnik jedinice pod Glavaševom komandom koji je po njegovom naređenju pucao u jednog od civila za koga je ustanovljeno da je umro od opekotina izazvanih pijenjem kiseline iz akumulatora.

Sporazum Hrvatske i BiH

Bivša ministarka pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt upućena je u problematiku izručivanja osuđenika među državama u regiji.

Ona je istakla da je takav sporazum dugo pripreman, još od 2005. godine i dodala da je to trebalo da bude trilateralni sporazum između Hrvatske, BiH i Srbije.

Ona je navela da je pritisak EU očigledno jak tako da se išlo na potpisivanje bilateralnog sporazuma Hrvatske i BiH.

S obzirom da se on odnosi samo na pravosnažne presude, Škare-Ožbolt kaže da je to "najniža zajednička dodirna tačka" tog sporazuma.

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović i ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potpisali Sporazum o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima kojima je predviđeno da pravosnažne osuđene osobe više neće moći da izbegavaju služenje zatvorske kazne zloupotrebljavajući institut dvojnog državljanstva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.