Izvor: B92, 20.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glasanje bez incidenata

Beograd -- Današnje glasanje na predsedničkim izborima prošlo bez incidenata, kao i većih neregularnosti.

Predsedničke izbore u Srbiji prate domaći i strani posmatrači. Izbore prate 23 posmatrača OEBS-a i tri posmatrača Međuparlamentarne skupštine Zajednice nezavisnih država. Vrhovni sud je odlučio da izda ovlašćenja ambasadama SAD i Velike Britanije za posmatranje izbora, o tome pročitajte u ovoj vesti.

Radnom telu Republičke izborne komisije u Valjevu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upućena su dva prigovora u vezi sa povredom izborne tišine pred održavanje predsedničkih izbora. Kako je izjavio član tog tela RIK-a Nikola Ilić jedan prigovor podnela je Socijalistička partija Srbije, a drugi Srpska radikalna stranka i oba se odnose na navodne povrede izbornih pravila koje je počinila Demokratska stranka.

Zakonski rok u kojem RIK treba da odgovori na podnete prigovore 48 sati od njihovog podnošenja, objasnio je predstavnik RIK-a.

Zbog propusta Republičke izborne komisije 89 građana Loznice koji su biračko pravo ostvarili sudskim putem, danas ne mogu izaći na birališta, potvrdila je novinarima koordinatorka radnog tela RIK za lozničku opštinu Milojka Smiljanić.

Smiljanićeva je rekla da je do propusta došlo zbog obimnosti posla u RIK-u i izuzetno mnogo vanrednih upisa u birački spisak po osnovu sudskih rešenja, što do sada nije bio slučaj.

Smiljanićeva se u ime RIK-a izvinila tim građanima, ističući da će biračko pravo moći da ostvare u eventualnom drugom krugu predsedničkih izbora.

Na biračkom mestu u kruševačkom naselju Kapidžija, jutros je iznenada preminuo zamenik predsednika biračkog odbora, Milan Radivojević, saznaje Beta u koordinacionom radnom telu RIK-a za Kruševac.

Iznenadna smrt Milana Radivojevića zadesila je neposredno pred otvaranje biračkog mesta, oko 6.40 časova i najverovatnije je posledica srčanog udara.

Lađevci: Odbili sprej

Na biračkom mestu 67 u Lađevcima kod Kraljeva, 176 birača je glasalo bez ličnih karata i odbilo da bude poprskano sprejom i ozračeno UV lampama pre glasanja, rekao je šef kancelarije CeSID-a u Kraljevu Vuk Konjikušić.

"Birači u Lađevcima su istakli da se međusobno poznaju i da ne žele da budu prskani sprejom", rekao je Konjikušić, podsetivši da to nije u skladu sa zakonom o izborima Srbije, kao i da CeSID ne priznaje takvo glasanje.

Elezi: Na Kosovu mirno i stabilno

Bezbednosno stanje na celoj teritoriji Kosova danas je mirno i stabilno, izjavila je portparolka Kosovske policijske Službe Violeta Elezi i ponovila stav da KPS nije direktno uključena u proces organizovanja izbora za predsednika Srbije.

Elezi je potvrdila da je kosovska policija spremna da se suoči sa eventualnim izazovima oko bezbednosne situacije i da će KPS reagovati na eventualne provokacije.

Portparol UNMIK-a Rasel Gekie rekao je za medije u Prištini da administracija UN-a na Kosovu ne podržava, niti ometa održavanje predsedničkih izbora u srpskim sredinama na Kosovu.

Pripadnici Kfor-a, međunarodne i kosovske policije obezbeđuju pojedina biračka mesta u etnički mešovitim sredinama, a uočljiv je i povećan broj mešovitih patrola policije i Kfor-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.