Izvor: Danas, 05.Avg.2014, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glas za bošnjački identitet

Novi Pazar - Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu Esad Džudžević pismom je pozvao pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice da se upišu u poseban birački spisak, kako bi mogli da glasaju na predstojećim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka (BNV).

Džudžević u pismu navodi da Bošnjaci u Sandžaku imaju „posebno pravo i obavezu da se upišu u poseban birački spisak“ jer „time stičemo prava da definitivno zaokružimo svoj nacionalni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << etnički i kulturni identitet u ovoj zemlji“.

„Upisom u u poseban birački spisak omogućava se budućem sazivu BNV da se na reprezentativni način nastavi upravljanje procesom ostvarivanja prava bošnjačke nacionalne zajednice, da budemo ravnopravni sa drugim narodima ove zemlje“ - ocenio je u pozivu predsednik BNV u tehničkom mandatu i podsetio da je, pre četiri godine, u poseban birački spisak bilo upisano 96.835 Bošnjaka u Srbiji.

Redovni izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina očekuju se u oktobru ove godine. Za sada su izlazak na izbore najavili Džudžević „sa nestranačkim udruženjem građana“ - Bošnjačka lista, novoformirana Bošnjačka jedinstvena lista i nevladina organizacija Akademska inicijativa „Forum 10“.

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), koja je na prošlim izborima osvojila najviše mandata - 17 od 35, svoje učešće na izborima uslovila je „procesuiranjem odgovornih“ za probleme posle prošlih izbora. U poslednje četiri godine Bošnjaci imaju dva BNV - u tehničkom mandatu i nepriznato.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.