Glas za LDP- glas za Vojvodinu

Izvor: B92, 11.Mar.2014, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Glas za LDP- glas za Vojvodinu"

Novi Sad, Subotica -- Ivan Andrić poručio je građanima da glasaju za stranke koje su vodile zemlju ako im se sviđa kako sada žive, a u suprotnom nek glasaju za LDP.

Član predsedništva LDP-a je na konferenciji u Subotici ocenio da je jako važno da svi građani izađu 16. marta na izbore, jer "svako ko ostane kod kuće daje glas da jedna partija vodi zemlju", što se u prošlosti potvrdilo kao loše.

"Da kada se probude, stanu pred ogledalo, minut jedan razmisle. Ako im >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se sviđa to što vide, ako im se sviđa kako žive oni, njihovi sugrađani, porodica, prijatelji - neka glasaju za one stranke koje su do sada vodile ovu zemlju. Ako misle da oni zaslužuju bolje, da Vojvodina zaslužuje bolje, neka glasaju za LDP", rekao je Andrić.

On je izjavio da je Vojvodina uvek imala značajno mesto u politici LDP-a, te da je zbog toga ova stranka najveći deo vremena u kampanji posvetili Vojvodini i razgovoru s njenim građanima.

"Našu politiku prema Vojvodini od svog osnivanja nismo promenili, ključne stvari u našoj politici predstavljaju pitanja položaja Vojvodine, ljudskih i manjinskih prava, pitanja opštih sloboda i ekonomska pitanja. Mislimo da je Vojvodina jedna od najvažnijih resursa i bez razvijene i slobodne Vojvodine nema ni razvijene ni slobodne Srbije", rekao je on.

On je podsetio da LDP do sada nije bio u situaciji da presudno utiče na politiku Srbije i izrazio nadu da će to biti već od 17. marta, kada će početi rade “ono što godinama unazad pričaju”.

Vojvodini izvršna, sudska i zakonodavna vlast

Vojvodina treba da dobije izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, a taj vid autonomije treba da bude određen novim ustavom Srbije, kaže predsednik pokrajinskog odbora LDP-a Dušan Mijić.

On je na konferenciji za novinare, da donošenje novog ustava Vojvodini treba da osigura i mogućnost da i ona u Skupštini donese svoj osnovni akt, bez obzira da li će se on zvati vojvođanski ustav, osnovni zakon ili statut.

"Tim ustavom treba da se odobri mogućnost da Vojvodina staj svoj akt donese samostalno i na tim osnovama ćemo tražiti konsenzus o Vojvodini i zasnivati saradnju sa svim ostalim političkim subjektima u Vojvodini i Srbiji", kazao je Mijić.

Najavio je da će LDP u četvrtak organizovati "Vojvođanski maraton", tokom kojeg će posetiti Zrenjanin, Kikindu, Kanjižu, Sombor, Sremsku Mitrovicu, Inđiju i ostala veća mesta, sa završetkom u Novom Sadu.

Konferenciji je prisustvovao i Ivan Andrić koji je rekao da je LDP bio protiv donošenja aktuelnog Ustava Srbije 2006. godine, te da će se zalagati za donošenje novog, ali će zahtevati i učešće u njegovom pisanju.

"Osim novog ustava, za Vojvodinu je važno i rešiti pitanje finansiranja pokrajine i došlo je vreme da se o ovim pitanjima otvoreno raspravlja i da ona konačno dobiju odgovor", dodao je Andrić.

On je rekao da je iznenađen napadima na LDP koji dolaze iz Vojvodine, jer je u programu ove stranke ona uvek imala važno mesto, što su, prema njegovom mišljenju, glasači prepoznali dajući im podršku od osam odsto na prethodnim republičkim izborima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.