Glamočić: Roba sumnjivog kvaliteta na pijacama

Izvor: Press, 24.Dec.2013, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glamočić: Roba sumnjivog kvaliteta na pijacama

- Svi smo se navikli i živimo sa sivom ekonomijom kao da je to normalno, a znamo da nije i da to puno košta državu - rekao je Glamočić na okruglom stolu "Siva ekonomija - Nulta tolerancija, od proklamacije do realizacije" u hotelu Hajat.
Prema njegovim rečima, siva ekonomija je veliki problem i Srbija nije dovoljno institucionalno ni moralno jaka da se suprotstavi nelegalnim tokovima novca, robe i usluga.
Glamočić je ukazao da se na tržnicama u Srbiji osim uobičajenih proizvoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << trguje i uljem, suhomesantim proizvodima, kao i inostranom robom koja se "legalno" prodaje i da se ti proizvodi prodaju po nižoj ceni, ali da su sumnjivog kvaliteta.
-Nisam protiv toga, već oni treba da se legalizuju i uđu u legalne tokove - rekao je Glamočić.
On je naveo da u Srbiji ima više od 400 pijaca sa 700.000 prodajnih mesta i da tu radi oko 100.000 ljudi, što kako je rekao, nije malo.
- Ukupna vrednost prometa samo poljoprivrednih proizvoda na pijacama iznosi skoro 300 miliona evra godišnje - dodao je Glamočić.
On je ukazao da se na pijacama prodaje 30 odsto povrća, 20 odsto voća, manje od 20 odsto mlečnih proizvoda i 15 odsto živine i jaja.
- Moramo tržnicu da vratimo tamo gde je nekada bila, ona mora da bude ogledalo dobre poljoprivredne prakse - rekao je Glamočić.
Pored tržnice, veliki deo sive ekonomije vezan je i za trgovinu sa stokom za nakupce, naveo je on i dodao da ilegalni tokovi idu ka Bosni i Hercegovini i Kosovu gde se gubi dosta novca.
Glamočić je napomenuo da se siva ekonomija beleži i u nelegalnoj trgovini duvana, sezonskom zapošljavanju radne snage, kao i da problema ima sa korišćenjem prirodnih resusra, koji se, kako je kazao, jeftino prodaju.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Ministarstvo finansija: Siva ekonomija čini 32 posto BDP-a

Izvor: NaDlanu.com, 24.Dec.2013

U borbi protiv sive ekonomije potrebna je koordinacija ministarstava, privrede i poreskih obveznika ali i podizanje svesti u društvu o značaju koji oni imaju u nastojanju da se njen nivo smanji. Osim toga, potrebno je da se institucije povežu međusobno i da se formira zajednički organ, a potom da...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.