Ginter Vilhelm Gras − autor čuvenog Limenog doboša

Izvor: Studnel.com, 16.Okt.2015, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ginter Vilhelm Gras − autor čuvenog Limenog doboša

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1999. godine, ali je kasnije bilo polemike da mu se oduzme, jer je Ginter kao mladić bio deo nacističkih jedinica u Drugom svetskom ratu. Rođen je u Dancigu, u porodici Vilija Grasa, nemačkog protestanta i Helene Gras koja je bila katolikinja poljskog porekla. Porodica Gras je upravo tako i vaspitavala svoje dete, u duhu katoličanstva. Ginter nije bio jedinac, imao je sestru koja se rodila tri godine posle njega. Osnovnu školu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << je završio u svom rodnom mestu, kao i gimnaziju. Volontirao je u podmorničkoj službi kako bi, kako je navodio − isplivao iz skučenosti koju je osećao u roditeljskom domu. Svoje ambicije i želju za radom je pokazao 1946. godine kada se zaposlio u rudniku i učio kamenorezački zanat.
Jedno od njegovih najpoznatijih i najčitanijih dela bilo je Limeni doboš, po kome ga ljudi i najviše prepoznaju. Napisao je mnoštvo drama i novela. Neke od njegovih poznatijih pozorišnih drama su Ujak i Poplava. Način pisanja razvio je još u ranom detinjstvu, pisao je provokativno, kontroverzno i bez straha. Gras je književnik koji nije bio statičan, već željan razonode i stalnog ispitivanja novih putanja i događaja. Dobio je mnogo međunarodnih nagrada, kao i već pomenuto najviše književno priznanje − Nobelovu nagradu. Umro je 13. aprila ove godine u 87. godini života.
Izvoriblic.rs, b92.net.

na danasnji danginter graspisacbiografijanemacka

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.