Gimnazijalci: Učimo besmislice

Izvor: B92, 12.Dec.2014, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gimnazijalci: Učimo besmislice

Beograd -- Svaki drugi gimnazijalac u Srbiji smatra da u školi uči mnogo bespotrebnih stvari, svaki treći da nastava nije nimalo zanimljiva.

Prema istraživanju Ministarstva prosvete, gimnazijalci školovanje nastavljaju jer sa srednjim obrazovanjem neće pronaći posao, istakla je danas pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin.

Lužaninova je na konferenciji u hotelu "Kraun plaza" predstavila podatke istraživanja koje je sprovelo Ministarstvo, prema kojima svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugi gimnazijalac misli da je delimično stekao znanje koje će mu biti potrebno u budućnosti, dok je svaki treći siguran da će mu stečeno znanje koristiti.

Što se tiče prijemnog ispita, oko 40 odsto gimnazijalaca se priprema uz privatne časove, dok se 26 odsto đaka iz srednjih stručnih škola priprema na taj način.

To, prema njenom mišljenju, znači da gimnazijalci imaju bolje materijalne uslove.

Pomoćnica ministra je ukazala na to da je istraživanje obavljeno na osnovu ankete 7.500 srednjoškolaca iz 84 srednje škole, od čega je oko 30 odsto iz gimnazija, a oko 70 odsto iz srednjih stučnih škola iz svih delova zemlje.

Srednjoškolci bi voleli da fakultet upisuju preko završnog ispita i liste želja, kao što su upisivali srednju školu, dok veliki broj srednjoškolaca uopšte nije posetio fakultet koji bi želeo da upiše, pokazalo je istraživanje.

Kada treba da se informišu o fakultetu koji žele da upišu, najveći broj informacija dobijaju putem interneta ili od starijih prijatelja, a takve informacije su dosta nepouzdane, jer je to subjektivni stav, istakla je pomoćnica ministra.

Gimnazijalci i srednjoškolci stručnog opredeljenja su saglasni da su u školi stekli mnogo prijatelja, kako je navela, dok samo oko 10 odsto njih smatra da je škola dosadna.

Stav da sa fakultetskom diplomom mogu da odu u inostranstvo ima 40 odsto gimnazijalaca, dok se samo 68 odsto gimnazijalaca i 57odsto učenika srednjih stručnih škola raduje studentskom životu, rekla je Lužaninova.

Na pitanje da li veruju u sebe, učenici su imali dominantan stav da veruju u sebe, kako je rečeno na konferenciji, ali svaki drugi srednjoškolac oseća tremu pred prijemni ispit.

Lužaninova je podvukla da je važno da se u Srbiji pokrene diskusija među srednjoškolcima i među nastavnim kadrom o svim bitnim pitanjima koja se njih tiču, kao i da bi trebalo uvesti ocenjivanje rada nastavnika u srednjim školama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ovakvo mišljenje gimnazijalaca znači da nešto HITNO mora da se menja!

Izvor: 24sata, 12.Dec.2014

Svaki drugi gimnazijalac u Srbiji smatra da u školi uči puno bespotrebnih stvari, svaki treći da nastava nije ni malo zanimljiva, dok školovanje nastavljaju jer sa srednjim obrazovanjem neće pronaći posao, istakla je danas pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin...Što se tiče prijemnog ispita,...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.