Gimnazija gubi trku

Izvor: RTS, 12.Jul.2014, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gimnazija gubi trku

Mesto u medicinskim školama najtraženije među budućim srednjoškolcima. U gimnazijama još hiljadu slobodnih mesta.

Posle prvog upisnog kruga, u srednjim školama je ostalo više od 12.000 slobodnih mesta, znatno više nego što je neupisanih učenika. Najtraženije su bile stručne tehničke i medicinske škole, dok je u gimnazijama ostalo više od 1.000 slobodnih mesta.

Sve, sve, ali zanat! Krilatica iz narodnog predanja ponovo je aktuelna, sudeći po najnovijim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rezultatima: neke stručne škole bilo je teže upisati nego gimnazije opšteg smera. Tako se u mnogim medicinskim školama za samo jedno mesto prijavilo i više od 10 učenika.

Šerifa Preljević, direktorka Medicinske škole u Novom Pazaru kaže da učenik koji ima najmanji broj bodova - 86,24 poena dovoljno govori koliko je škola kvalitetna i kakvi im đaci dolaze.

Sticanje vozačke dozvole zajedno sa svedočanstvom srednje škole, moguće je objašnjenje zašto je za samo jedno odeljenje tehničara drumskog saobraćaja konkurisalo oko 200 učenika.

Bojan Minović, direktor Mašinsko-elektrotehničke škole u Kruševcu ističe da već nakon srednje škole mogu da se zaposle, i da im je to jedno od najuspešnijih preduzeća "Jugoprevoz" kao akcionarsko društvo, gde su vlasnici radnici koji primaju svoju decu.

"Školovanje deteta jeste teret na budžet porodice, tako da verujem da je i ta mogućnost da za četiri godine dete vrlo brzo počne da radi uticala na odluku da se opredeljuju za srednje stručne škole", kaže menadžer GIZ-ovog projekta "Poslovna orijentacija", Marija Radovanović.

Autori projekta "Poslovna orijentacija" kažu i da su stručne škole ove godine bolje predstavile učenicima za šta ih školuju i gde, po završetku, mogu da se zaposle. Taj osećaj za marketing upravo je ono što gimnazijama nedostaje.

"Gimnazijalci polaze od toga da po prirodi stvari mi ćemo dobiti decu i sigurno će se upisati, ovogodišnji upis je pokazao da moraju i oni da počnu da razmišljaju i kažu šta nude jer ovo je sve tržište", kaže pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić.

Kako je iz godine u godinu sve manje učenika, bolja promocija za mnoge škole nije samo domaći zadatak nego i pitanje opstanka.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Gimnazija gubi trku

Izvor: RTS, 12.Jul.2014

Mesto u medicinskim školama najtraženije među budućim srednjoškolcima. U gimnazijama još hiljadu slobodnih mesta. ..Posle prvog upisnog kruga, u srednjim školama je ostalo više od 12.000 slobodnih mesta, znatno više nego što je neupisanih učenika. Najtraženije su bile stručne tehničke i...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.