Gimnastika lica

Izvor: Blic, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gimnastika lica

Bore i starenje lica možete da usporite bez kreme i odlaska kod plastičnog hirurga. Šta vam je potrebno? Dobra volja i najviše pola sata u toku dana. Reč je o gimnastici lica, tačnije prirodnom liftingu.

Gimnastika lica ne zahteva posebno mesto, spravu, vreme. Možete da vežbate ujutro u krevetu, dok gledate televiziju ili spremate stan.

Baš kao što raznim vežbama trenirate i oblikujete telo, gimnastikom lica učvrstićete mišiće i usporiti nastanak bora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Kada početi

Vežbanjem se osim liftinga poboljšava i mikrocirkulacija koja će koži lica vratiti boju i sjaj.

Stres, klimatizovane prostorije, solarijum i cigarete su najveći neprijatelji kože lica.

Danas već ima dvadesetogodišnjakinja koje imaju problem sa borama. Da biste bili uspešni sa vežbama, treba da počnete već sa dvadeset. Ako imate od 25 do 30 godina, treba da vežbate jednom do dva puta nedeljno. Osobe između 30 i 40 godina dva puta nedeljno, a ako ste prešle 40, vežbajte svaki dan dva puta po 10 do 15 minuta.

Raspored vežbi

Najbolje je da se smestite ispred ogledala. Svaku vežbu ponovite pet-šest puta. Posle nedelju dana broj ponavljanja povećajte na 15-20 puta. Ukoliko ste pušač, potrudite se da smanjite cigarete, a najbolje bi bilo da ih sasvim ostavite.

Zagrevanje

Pred ogledalom izgovarajte naglašeno O i A. Zatim spojte usne i kružite njima u smeru kazaljke na satu i obrnuto.

Kada završite određeni broj ponavljanja, podignite čelo kao da želite da raširite kapke. Opustite se i počnite.

Čelo

Jačanjem čeonih mišića smanjićete broj i dubinu bora na čelu i usporićete spuštanje gornjih kapaka.

Vežba: Opustite, izravnajte obrve. Levi kažiprst stavite na čelo neposredno iznad levog kapka, desni iznad desnog (tik ispod obrva). Povucite prste dole dok istovremeno pokušavate da podignete obrve (kod dizanja obrva aktiviraju se čeoni mišići).

Oči

Bore na gornjim očnim kapcima i lepezasto postavljene bore na stranama lica čini lice starim. Evo vežbi koje će vam pomoći.

Vežba 1: Otvorite oči najjače što možete pa ih zatvorite što jače možete. Kod zatvaranja, stavite vrhove prstiju na spoljni rub oka i ravnajte nastale bore laganim pritiskom.

Vežba 2: Pokušajte da podignete donje kapke, bez pomeranja gornjih. Iako zvuči jednostavno, vežba je komplikovana, ali je odlična preventiva protiv sitnih bora oko očiju.

Obrazi

Za podizanje obraza

Posle 35. godine pojavljuje se crta koja kreće od nosa prema usnama. To predstavlja prvu fazu spuštanja obraza. Evo vežbi koje usporavaju spuštanje obraza.

Vežba 1: Podignite obraze na visinu jagodice, prste stavite ispod očiju i pružajte otpor podizanju obraza.

Vežba 2: Oblikujte preterano O ustima, tako da usne gurnete što je dalje moguće. U tom položaju se nasmejte najšire što možete i pokušajte da takvu grimasu zadržite sekund, zatim opet formirajte O, sačekajte sekund, pa sve ispočetka. Vežbu ponovite 10 puta.

Usne

Mišići oko usana se s godinama opuštaju pa usta postaju sve tanja. Da biste zadržali punoću, radite sledeće: stisnite usne kao da šaljete poljubac. Palčeve stavite na ivice usana koje pokušavate da otvorite.

Protiv bora oko usnica

Vežba 1: Usta napunite vazduhom. Zadržite usne zatvorene nekoliko sekundi pa ispustite vazduh.

Vežba 2: Vrh kažiprsta (do prvog zgloba) stavite u usta i usisajte što snažnije možete. Polako izvucite prst iz usta.

Vrat i brada

Protiv podbratka

Vežba 1: Usta raširite što je više moguće, zatim ih polako zatvarajte i pravite se kao da žvaćete žvakaću gumu mrdajući mišiće lica.

Vežba 2: Kažiprstom i palcem pritisnite koren vrata. Podignite glavu i prstima povucite kožu vrata prema dole.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.