Gigant na kolenima

Izvor: Politika, 28.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gigant na kolenima

Drugima duguju, njima duguju, sve u svemu ne baš veselo, posebno ne radnicima koji ne primaju plate

VRANJE – Neimari vranjskog građevinskog preduzeća "Novogradnja", nekad perjanice građevinarstva i uzdanice ovog kraja, duže vreme su u finansijskom, tehnološkom i kadrovskom kolapsu. Duguju drugima, ali i njima mnogi duguju, zato što su "zaboravili" šta i koliko treba da plate.

Kako kaže Predrag Antić, v.d. direktora "Novogradnje" kao podizvođači >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << beogradskog preduzeća "Ivan Milutinović" u Libiji, neimari ovog preduzeća počeli su početkom devedesetih da posrću. Dug od milion i dvesta hiljada dolara ih je dosta poremetio. Uz pomoć tužbe na sudu su dobili 700.000 dolara, ali samo na papiru. Od novca do današnjeg dana nema ni traga ni glasa. Međutim, tada su ih tužile firme koje su drugi angažovali. Od države nisu naplatili mnoge radove, a stizale su tužbe iz angažovanih firmi koje su ih dobile na sudu. Ta potraživanja najveća su dubioza "Novogradnje", koja je potom prestala da isplaćuje lične dohotke.

– Trenutno jedva opstajemo očekujući konačno rešenje. Teško je odgovoriti dokle ćemo moći da izdržimo – veli direktor Antić i dodaje da je poslednji rok da se odluči o sudbini ovog preduzeća, svakako do kraja 2007. godine. Šta će se do tada događati potpuno je neizvesno, a jedino je sigurno da je radnicima "Novogradnje" neophodna pomoć za biološki opstanak.

Ne želeći da istini pogledaju u oči svi su bežali od problema koji je preduzeće doterao do prosjačkog štapa. Kako veli direktor Antić, slepo se verovalo u neke projekte. Pravljeni su računi bez krčmara, a stotinak do pola izgrađenih stanova i temelja za nove stanove su u korovu. Dva pokušaja da se preduzeće privatizuje su propala.

– Zbog velikih dugova i nerešenih problema niko nas neće. U preduzeću je 123 radnika sa mesečnim primanjem za avgust i septembar od pet hiljada dinara što je nedovoljno za egzistenciju – napominje Antić.

Zbog izuzetno teške materijalne situacije nekoliko radnika je pokušalo da, skokom sa kranske dizalice nezavršenog gradilišta, izvrši samoubistvo.

– Trenutna dugovanja dostižu 250 miliona dinara. Samo radnicima firma duguje 110 miliona dinara, za 24 neisplaćena lična dohotka. Nedavno je završeno povezivanje radnog staža. Za socijalni program po godini staža odlučili su se oni koji imaju staž preko 28 godina, dok su drugu varijantu, i isplatu od 10 prosečnih bruto ličnih dohodaka na nivou republike, prihvatili oni sa stažem manjim od 28 godina, a to je 243.740 dinara. Inače ukupno je isplaćeno 62.744.248 dinara – kaže direktor Antić i dodaje da za zaposlene postoje samo dva puta, aukcijska prodaja ili stečaj.

Valja napomenuti da najveće nade preostali zaposleni ulažu u potencijalnog kupca "Cucića" iz Gnjilana koji se pojavio u septembru. Kontakti su uspostavljeni, a revalorizacija je u toku. Nova aukcijska prodaja se očekuje početkom 2007. godine.

Opšte je rasulo, jer čekajući da se neko seti vranjskih neimara i "zasluga uzdanice ovog kraja" kranovi na gradilištima rđaju, mehanizacija i mnogo toga propada i nestaje unepovrat. Da li pomoći i izlaza ima, to za sada, niko ne može da kaže.

A. Davinić

[objavljeno: 28.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.