Gerasimov: Amerika sistematski uništava norme međunarodnog prava

Izvor: B92, 21.Dec.2023, 15:23

Gerasimov: Amerika sistematski uništava norme međunarodnog prava

Sjedinjene Američke Države sistematski uništavaju norme međunarodnog prava i podrivaju ulogu UN.

Ovo je izjavio Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba ruskih oružanih snaga i prvi zamenik ministra odbrane.

Prema njegovim rečima, hegemonija SAD i njenih saveznika postaje prošlost, prenosi TASS.

"SAD i njihovi saveznici sistematski uništavaju norme međunarodnog prava i podrivaju ulogu UN kao ključne institucije koja harmonizuje međudržavne odnose", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Gerasimov stranim vojnim atašeima na brifingu o rezultatima aktivnosti Ministarstva odbrane Rusije u 2023. godini.

On je ocenio da sa radikalnom promenom globalne vojne i političke situacije, hegemonija SAD i njenih saveznika postaje prošlost.

"Vašington po svaku cenu nastoji da održi centar svetskog poretka na zapadu, obezbeđujući njegovu globalnu dominaciju i sposobnost da nametne uslove drugim zemljama, istovremeno podrivajući njihove bezbednosne interese", kazao je Gerasimov.

On je optužio SAD da su svojim akcijama uništile sve osnovne sporazume na kojima se zasnivao sistem kontrole naoružanja, dok, kako tvrdi, Rusija nastavlja da ispunjava svoje obaveze o sprečavanju incidenata.

Prvi zamenik ruskog ministra odbrane ocenio je da ubrzana integracija Švedske i Finske u NATO, ali i jačanje vojnog prisustva Alijanse unutar Arktičkog kruga i drugih regiona, negativno utiču na situaciju u Evropi.

"Evropski kontinent je postao arena konfrontacije Zapada i Rusije u političkim i ekonomskim sferama. Ubrzana integracija Švedske i Finske u Alijansu, jačanje vojnog prisustva NATO trupa u istočnoj Evropi, Baltiku i Crnomorski regioni, kao i arktički regioni, negativno utiču na situaciju u Evropi sa izgledima za veću konfrontaciju", rekao je Gerasimov.

On je naveo da su SAD i NATO usredsredili napore na obezbeđivanje svoje dominacije na Arktiku, ali i u azijsko-pacifičkom regionu.

"Zapad povećava svoje vojno prisustvo na visokim geografskim širinama i jača vojnu infrastrukturu u blizini granica Rusije", primetio je Gerasimov, dodajući da Severnoatlantski savez u tu svrhu sve više koristi Finsku i Švedsku.

"Godišnje se u blizini zapadnih granica Rusije održava oko 40 velikih vežbi, čiji su scenariji zasnovani na oružanom sukobu sa našom zemljom...U isto vreme, Zapad nastoji da stvori nova problematična mesta i podstakne sukobe na Balkanu, u Pridnjestrovlju i Zakavkazju, Centralnoj Aziji i Avganistanu", rekao je Gerasimov.

Sa druge strane, tvrdi prvi čovek ruskog generalštaba, prisustvo Oružanih snaga Rusije na Arktiku, nije povezano sa demonstracijom vojne sile, već predstavlja sredstvo za obezbeđivanje bezbednosti ekonomskog razvoja regiona.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, Gerasimov je rekao da su oružane snage Rusije uprkos velikoj vojnoj i finansijskoj podršci koju Zapad pruža Ukrajini i potpunoj mobilizaciji ukrajinskih građana, uspele da uspešno nastave sprovođenje zacrtanih ciljeva u sukobu,

Naveo je da je Moskva ove godine prvenstveno bila posvećena odbijanju kontraofanzive ukrajinskih snaga, koja, prema njegovim rečima, nije uspela.

"Dodatne isporuke zapadnog naoružanja kijevskom režimu i uvođenje strateških rezervi na bojno polje od strane ukrajinske komande nisu promenile situaciju", ocenio je Gerasimov.

Prema njegovim rečima, ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su više od 6.300 ukrajinskih vazdušnih projektila i letelica od početka godine, uključujući oko 4.600 dronova, više od 100 krstarećih raketa sa vazdušnim lansiranjem Storm Šadov, oko 90 protivradarskih raketa Harm, kao i 30 taktičkih raketnih sistema i preko 1.400 raketa.

Dodatno, za šest meseci, kako tvrdi Gerasimov, ukrajinska vojska je izgubila oko 160.000 vojnika, 766 tenkova, 121 avion i 23 helikoptera.

On je optužio SAD i da su, uvođenjem sankcija Moskvi, izazvale prehrambenu krizu u Africi, dodajući da su aktivnosti terorista i ekstremista, povezanih sa terorističkim grupama Islamske države i Al-Kaide, negativno uticale na situaciju na tom kontinentu.

Prvi čovek ruskog generalštaba okrivio je neodgovornu politiku Vašingtona za izraelsko-palestinski sukob na Bliskom istoku.

"Treba napomenuti da je neodgovorna politika SAD dovela do još jedne eskalacije na Bliskom istoku. Tako se dugogodišnja palestinsko-izraelska konfrontacija pretvorila u otvoreni oružani sukob sa brojnim civilnim žrtvama na obe strane. U ovom trenutku, broj poginulih se kreće na desetine hiljada, dok su izgledi za rešenje sukoba veoma slabi", rekao je Gerasimov.

On je saopštio da se rusko Ministarstva odbrane i dalje fokusira na razvoj sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Kinom i Indijom, a uspostavljena je i aktivna saradnja sa Severnom Korejom.

U obraćanju stranim vojnim atašeima, Gerasimov se osvrnuo i na situaciju u Siriji, istakavši da normalizaciju života u toj zemlji ometaju sankcije Zapada i aktivnosti terorističkih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZAHLAĐENI ODNOSI DVE SILE: Kineski zvaničnici UPOZORILI Amerikance, evo koje USLOVE treba da poštuju

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Dec.2023, 10:34

Odnosi Kine i SAD pogoršavaju se od Trampove administracije..Sjedinjene Američke Države bi trebalo da budu oprezne na rečima i u postupcima, izjavio je šef Zajedničkog štaba Centralnog vojnog saveta (CVS) Kine general Liu Ženli na videokonferenciji sa predsednikom Ujedinjenog komiteta načelnika...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.