Genocid se više ne sme dogoditi

Izvor: B92, 11.Jul.2014, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Genocid se više ne sme dogoditi"

Hag -- Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron izrazio nadu da će sve zajednice u regionu iskoristiti godišnjicu genocida u Srebrenici da potvrde svoju želju za mirom

Povodom 19 godina od masovnih ubistava bošnjačkog stanovništva u Srebrenici, predsednik Haškog tribunala Teodor Meron izrazio je danas nadu da će sve zajednice u regionu iskoristiti ovu godišnjicu kao priliku da potvrde svoju želju za mirom i pomirenjem.

"Danas niko ne može da porekne da su u presudi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Žalbenog veća protiv (bivšeg generala Vojske Republike Srpske Radislava) Krstića, haške sudije jednoglasno zaključile da aktovi počinjeni u Srebrenici predstavljaju genocid", saopštio je Meron.

Prema njegovim rečima, ta presuda, zajedno sa drugim odlukama Tribunala, značajno doprinosi uspostavljanju vladavini prava na teritoriji bivše Jugoslavije.

"Nadam se da će članovi svih zajednica u regionu iskoristiti ovu godišnjicu kao priliku da potvrde svoju želju za mirom i pomirenjem, izjavljujući jasno i glasno da se više nikada ne sme dozvoliti da se dogodi genocid", zaključio je predsednik Haškog tribunala.

Danas se obeležava 19. godina od masovnih ubistava bošnjačkog stanovništva u Srebrenici koja su, prema optužnici Haškog tribunala, počinili pripadnici Vojske Republike Srpske u julu 1995. godine.

Kako se navodi u presudama Haškog tribunala, u Srebrenici su u julu 1995. godine jedinice Vojske Republike Srpske, predvođene Ratkom Mladićem, ubile oko 8.000 Bošnjaka.

Šefovi nemačke i britanske diplomatije su u zajedničkom saopštenju naveli da ti događaji nikada neće biti zaboravljeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.