Genocid počinjen u NDH jedan od 10 najvećih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2018, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Genocid počinjen u NDH jedan od 10 najvećih "

Nakon čitanja Batlerove knjige jasno je da je genocid počinjen u NDH jedan od 10 najvećih koji su se odigrali u modernim vremenima, kazao je pesnik i izdavač Kris Agi na promociji knjige "Balkanski eseji" Hjuberta Batlera koja je večeras održana u Narodnoj biblioteci Srbije.

Knjiga "Balkanski eseji" sačinjena je od 39 Batlerovih eseja napisanih između 1937. i 1989. godine.

U izdanju hrvatske izdavačke kuće "Fraktura" ova knjiga pruža uvid i analizu različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << događaja u periodima "teške istorije".

Pored Krisa Agija o "Balkanskim esejima" su večeras u Narodnoj biblioteci Srbije govorili novinar Miloš Vasić, publicista i kolumnista Teofil Pančić i istoričar Milan Ristović.

Agi je napomenuo da su naučno utvrđene cifre o stradanju Srba i Roma u NDH u Muzeju Holokausta u SAD.

"Stradalo je između 320 i 340 hiljada Srba i najmanje 25 hiljada Roma. Svi ti ljudi stradali su direktno od ustaša. Oni nisu stradali u ratnim sukobima već su pobijeni na različite načine. Ivo Goldstein je takođe potvrdio cifru od 30 hiljada Hrvata i bosanskih Jevreja koji su ili pobijeni neposredno od ustaške ruke ili deportovani u nacističke logore smrti", kazao je Agi.

On ističe da je reč o ustaškom genocidu koji je počinjen nad pripadnicima tri naroda u isto vreme na istoj teritoriji.

"Nakon čitanja Batlerove knjige jasno je da je genocid počinjen u NDH jedan od 10 najvećih koji su se odigrali u modernim vremenima. Što se tiče promene vere ili konverzije utvrđeno je da je 250 hiljada Srba nasilno prevedeno u drugu veru u periodu od šest meseci 1941. godine", kazao je Agi.

Na osnovu svih tih podataka Agi kaže da je Alojze Stepinac bio simpatizer ustaša.

"Bio je Franjevac, takozvani liberalni ustaša koji nije podržavao sredstva već cilj. Crkva je svakako pružala implicitnu podršku Paveliću i Stepinac je imao veoma simpatizerski stav prema NDH. Kada govorimo o crkvi govorimo o najvišoj klerikalnoj hijerarhiji. Sveštenstvo je bilo podeljeno u tri grupe. Prvi su otvoreno bili ustaše, podržavali pokrštavanje i u Lici organizovali masakre Srbe. Druga grupa je pokušavala da spase Srbe i ostale nehrvate tako što su organizovali lažna pokrštavanja i najveći broj sveštenika je pripadao redu liberalnih ustaša. Oni su mislili da sve može da se odigra bez prolivanja krvi. Bili su naivni i nisu uspeli", kazao je Agi.

Za njega nema dileme da niko ne može da greši sa proglašavanjem svetaca.

"Stepinac je na pola puta da bude kanonizovan. Ovde imamo na delu lažne vesti koje nikako ne smeju da unište istinsku istoriju", kazao je Agi.

Teofil Pančić je ocenio da u Hjubertovoj knjizi nema patronizujućeg stava koji su mnogi intelektualci iz velikih zemalja pokazivali prema jednom narodu kao žrtvi.

"Hjuberta ne zanima pojedinac ili narod ili etnička pravda, već suočavanje sa fenomenom nacionalizma. Pišući o Balkanu on zapravo muči svoju irsku, ili protestantsko katoličku muku", kazao je Pančić.

Miloš Vasić smatra da je Batlerov poduhvat rekonstrukcije Artukovićeve biografije zapravo vrhunsko istraživačko novinarstvo.

"Batler je u Zagrebu čitao endehazijsku štampu i tu je dobio korpus podataka koji mu je pomogao u istraživanju. Batler nije razumeo fenomen pokrštavanja, jer se u Irskoj to nikada nije dešavalo. Pre ili kasnije sakrivanje pravog identiteta vas stigne, jer u matičnom listu piše kada je neko primio novu veru. Dejan Jović je lepo napisao da iz etnototalitarizma nema izlaza", kazao je Vasić.

Milan Ristović je naglasio da se Batlerova knjiga čita sa velikim zanimanjem.

"To štivo je odlično napisano i odlično prevedeno. Analize naših istorijskih prilika su precizne i nema olakih zaključaka. Ovom knjigom smo dobili viđenje sa strane od nekog ko je živeo ovde i ko je upoznao ljude ovde i zbog toga bio u prilici da donosi zaključke", kazao je Ristović.

(Kraj) aln/dž

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.