Izvor: Blic, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Genijalci iz Ivanjice

Genijalci iz Ivanjice

IVANJICA - Zna se da lažovi uvek lažu, istinoljupci uvek govore istinu, dok prevrtljivci nekad lažu, a nekad govore istinu. Lažov, istinoljubac i prevrtljivac znaju ko je ko među njima. Kako ćete vi to saznati? Možete postavljati pitanja na koja se odgovara sa 'da' ili 'ne'. Ovo je bio jedan od zadataka na Međunarodnom matematičkom turniru koji se prvi put ove godine održao i u Ivanjici.

Zahvaljujući sjajnim rezultatima mladog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << matematičara Bobana Karapetrovića koji je svojim znanjem osvojio simpatije najvećih ruskih matematičara, ove godine Ivanjica je, pored Beograda, dobila ulogu domaćina jesenjeg kola matematičkog turnira gradova. Nakon ovog turnira pedeset najboljih matematičara iz čitavog sveta biće pozvano u Rusiju na prestižnu matematičku konvenciju. Magistar matematike Duško Parezanović očekuje da će se ovaj put osim već čuvenog Karapetrovića istaći još nekoliko mladih ivanjičkih matematičara.

- Stigla je jedna odlična serija matematičara od sedmog razreda osnovne pa do završne godine srednje škole. Svedoci smo fenomenalnog Bobanovog uspeha zahvaljujući kome većina Rusa zna gde je Ivanjica i kakve mlade talente gaji. Sada je vreme da i drugi matematičari pokažu šta znaju, a ja tvrdim da znaju mnogo. Ivanjica na njih može biti ponosna. Pošto će se u sistemu odabira učenika koji će ići u Rusiju osim rezultata uzimati u obzir i proporcija u odnosu na broj stanovnika, smatram da će najmanje trojica Ivanjičana zablistali na matematičkom nebu u Moskvi - kaže Parezanović koji već godinama sa svojim izabranicima beleži sjajne rezultate iz ove oblasti.

Šesnaestogodišnji Nikola Džibraković đak je generacije, a matematika mu je omiljeni predmet.

- Ovo takmičenje je izuzetno zanimljivo. Zadaci su takvi da iziskuju znanje, ali i talenat. Nisu klasični zadaci sa brojkama već ima dosta logike, kombinatorike, istraživanja. Volim matematiku tako da mi je ovo pravo uživanje. Uopšte nije tačno da je matematika težak predmet. Nema razloga plašiti učenike sa tim. Samo treba na vreme savladati osnovne stvari, a sve ostalo je vežba. Voleo bih da me pozovu u Rusiju. To je izazov za svakog matematičara - kaže Džibraković.

Međunarodni matematički turnir gradova je veoma interesantno matematičko takmičenje u kojem učestvuje preko stotinu gradova iz čitavog sveta. Nakon Internacionalne matematičke olimpijade ovo je najvažnije matematičko takmičenje u svetu.

Beba Bojović

Niška 'Pčelica' podigla cene Vrtić poskupeo zbog kajsija

Odbornici Skupštine grada izglasali poskupljenje boravka dece u niškim vrtićima za 30 odsto. Predškolskoj ustanovi 'Pčelica' 25 odsto će biti uplaćeno iz gradskog budžeta, a ostatak pada na teret roditelja. Milan i Sanja Vasić, koji su do sada boravak sina Nikole u vrtiću plaćali 3.000 dinara, ovako su reagovali na novo poskupljenje:

- Živimo s jednom platom i na vest o svakom poskupljenju okrene mi se želudac. Ne znamo zašto je poskupeo vrtić. Ne vidim da je uvedena neka novina, da su kupljene nove igračke. To što grad plaća 25 odsto poskupljenja je puko zavaravanje. Plaća se od naših para koje se izdvajaju za gradski budžet.

Odbornik Srđan Pešić (LDP) kaže da će ovo poskupljenje biti značajan udar za roditelje koji u vrtićima imaju dvoje ili troje dece.

- Poskupljenje je neopravdano, iako se pravda time da su cene na malo skočile 9,3 odsto. 'Pčelica' je naduvala navodna poskupljenja nekih beznačajnih proizvoda i to upotrebila kao obrazloženje za više cene. U materijalu se navodi da je cena kajsija povećana duplo, a na drugoj strani stoji da deca nisu probala kajsije mesecima - napominje Pešić.

Maja Savić, zamenik direktora u 'Pčelici', napominje da poskupljenje neće biti značajan udar na džep Nišlija koji imaju više dece.

- Roditelji za treće i četvrto dete ne plaćaju vrtić, a cena za drugo dete se umanjuje tako da to nije prevelika cifra koju će dodatno morati da plate roditelji - kaže Savić.

Savić objašnjava da će roditelji koji imaju decu u vrtiću ubuduće plaćati najmanje 603 dinara, a najviše 4.850 dinara. To znači da će roditelji za jedno dete morati mesečno da izdvoje od 150 do 200 dinara više.

Marko Smiljković

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.