Izvor: Blic, 31.Maj.2008, 13:37 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Genetika "krivac" za sklonost ka slatkišima
Geni su uzročnici sklonosti ka slatkišima, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovela grupa naučnika s Univerziteta u Torontu. Naučnici su došli do tog zaključka obavivši ispitivanje među dobrovoljcima koji su odgovarali na pitanje koje su im omiljene namirnice, a uzimani su im i uzorci krvi radi obavljanje genske analize.
Istraživanje je pokazalo da su osobe s posebnim oblikom gena GLUT2, koji kontroliše prodor šećera u ćelije organizma, veliki sladokusci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ti rezultati bi, kako ističu naučnici, mogli da pomognu da se shvati zašto neke osobe imaju sklonost ka slatkišima, što bi moglo da bude interesantno zbog svetskog trenda rasta broja gojaznih osoba i dijabetičara, preneli su francuski mediji.