General otkrio: Kraljica Elizabeta želela da se njeni unuci bore u Agvanistanu

Izvor: B92, 11.Apr.2023, 13:55

General otkrio: Kraljica Elizabeta želela da se njeni unuci bore u Agvanistanu

Britanska kraljica Elizabeta II zalagala se za to da njeni unuci, prestolonaslednik Vilijem i princ Hari, učestvuju u ratnim sukobima u Avganistanu.

Ovo je otkrio bivši komandant i general Majk Džekson.

On je u novom dokumentarcu ITV-a pod naslovom ''Prava kruna'', kršeći vojne protokole o tajnosti, naveo da je kraljica imala nedvosmisleno jasan stav o tome, prenosi britanski San.

''Moji unuci su uzeli moj šiling, i sada moraju da obave svoju dužnost'', >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodno je rekla kraljica prilikom audijencije generala Džeksona, ali je, kako je on naveo, naknadno odlučeno da je reč o prevelikom riziku.

''Odlučeno je da je Vilijem kao naslednik naslednika preveliki rizik. Za njegovog mlađeg brata, rizik je bio prihvatljiviji'', rekao je general.

Kako San navodi, kraljičina odluka nije doneta olako, pošto je ona bila najupućenija osoba u zemlji o razmerama inteziteta sukoba u Avganistanu.

''Ona ima potpun pristup izuzetnoj količini informacija. Sećam se da sam tada pomislio: ''Vau, Njeno Visočanstvo zna više od nas''. Veoma je upućena i poznaje sve detalje'', rekao je tadašnji šef MI6 Džon Skarlet.

San podseća da je princ Vilijem prošao kroz obuku Kraljevske vojne akademije Sendherst, a da je dobio dužnost vojnog oficira u decembru 2006, a da se dve godine kasnije priključio konjici.

Direktor Fondacije za pomoć britanskoj vojsci Mark Ken je naveo da je princ Vilijem pokazao snažnu želju da učestvuje u vojnim sukobima.

''Vilijam je veoma želeo da ode. Nedvosmisleno. Ali to je bilo složeno, i neki veoma veliki umovi i iskusni ljudi su o tome diskutovali- Svako ko je u vojsci, a zapravo nije učestvovao u vojnoj operaciji, oseća razočaranje", rekao je on.

U dokumentarcu je istražena i paralela između princa Harija i brata sadašnjeg kralja Čarlsa, Endrua, koji je za vreme rata na Malvinima u više helikopterskih misija leteo ka ostrvima nedaleko od Argentine, a kada je Čarlsu, koji je tada bio princ, takođe bilo zabranjeno da ide u rat.

Princ Hari je tokom svog desetogodišnjeg mandata u vojsci u dva navrata leteo u Avganistan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.